Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Çin ekonomisi soğuyor

Çin ekonomisi soğuyor

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'de, sıkılaştırma politikaları 2. çeyrek büyüme rakamlarına da yansıdı

Giriş: 13 Temmuz 2011, Çarşamba 06:31
Güncelleme: 13 Temmuz 2011, Çarşamba 06:31

Çin’de gayrisafi milli hasıla Haziran’da sonlanan çeyrekte yüzde 9.5 büyüme kaydetti. Büyüme, bir önceki çeyrekte yüzde 9.7 olarak gerçekleşmişti.

Haziran’da 3 yılın zirvesine tırmanan enflasyon oranı, Çin ekonomisini tehdit ediyor. Çin’in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olması sebebiyle, ülkenin büyümesindeki yavaşlamanın küresel etkilerinin olabileceği düşünülüyor.

Öte yandan Çin’de ekonomi soğuma işaretleri verirken, hâlâ daha Asya’nın en hızlı büyüyen ekonomisi olmayı sürdürüyor.

Ancak artan gıda ve temel emtia fiyatları, hükümetin sıkılaştırma politikalarını aynı hızda devam ettirmesine neden oluyor.

Bu yıl 3 kez faiz artışına giden Çin, en son faiz artışını da geçtiğimiz hafta yaptı. Çin Merkez Bankası aynı zamanda bankaların munzam karşılıklarını da kredi genişlemesini önlemek için birçok kez artırdı.

Çin’in 2. çeyrekte büyüme oranlarında yavaşlama olacağını öngörmüş olan analistler, Çin’in büyümesindeki yavaşlamanın, enflasyonu düşürmenin bedeli olduğunu belirtiyor.

BÜYÜME FEDA EDİLDİ

DBS Bank’ın ekonomistlerinden Chris Leung, Çin’in en büyük sorununun enflasyon olduğunu, büyümenin ise şu etapta ikincil öneme sahip olduğunu dile getirdi. Leung, bu sorunu çözmek için ekonominin soğumasının gerektiğini savundu.

Salı günü konuşan Çin Başbakanı Wen Jiabao da enflasyonla mücadelenin şu anda Çin Hükümeti’nin en çok önemsediği şey olduğunu belirtmişti.

Sıkılaştırma politikalarının bu yılın sonuna kadar sonlanacağını düşünen analistler ise, Çin ekonomisindeki soğumanın, diğer ekonomileri de etkileme ihtimalinin endişe ortamı yarattığını ifade ediyor.

Leung ise, Çin’in büyümesindeki yavaşlamanın “kontrollü” bir şekilde gerçekleştiğini, bu sebeple küresel ekonomiye çok fazla etki etmeyeceğini savundu.

Ancak diğer analistler, Çin’in büyüklüğüne dikkat çekerek, herhangi bir yavaşlama sinyalinin küresel ekonomiyi de etkileneceğine inanıyor.