Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, Çin ekonomisinin beklenenden hızlı büyümesi ve yatırımcıların Avrupa'daki borç krizini kontrol altına alma konusundaki çabalarını artırması ile birlikte, son yedi haftanın en büyük çaplı düşüşünü gösterdikten sonra yükseldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 yükselerek, Jakarta saati ile 14:24'te 1,130.26 puana çıktı. Endeks dün yüzde 1.9 düşmüştü. Endeks son üç seansta yüzde 4 düşerek, son bir yılın en keskin düşüş dönemini yaşadı. Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2 yükseldi. Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.9 yükselirken, Flipinler Borsası Endeksi yüzde 1.2'lik bir yükseliş gerçekleştirdi.

Çin'in piyasa değeri açısından en büyük üçüncü bankası Agricultural Bank of China Ltd., Çin ekonomisinin geçen çeyrekte yüzde 9.3'lük beklentiyi de aşarak yüzde 9.5 büyümesinin ardından, Hong Kong'daki işlemlerde yüzde 4.2 değer kazandı. Avrupa Birliği yetkilileri, İtalya'ya sıçrama riski bulunan Avrupa borç krizini kontrol altına almada güçlük çekiyor. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, ülkesinde krizle mücadele konusunda kararlı olduğunu vurguladı.

Haitong International Asset Management'tan fon yöneticisi Danny Yan, "Veriler bugün Çin ekonomisin iyi gittiğini gösterdi" dedi ve "Yatırımcılar bunu olumlu bir işaret olarak değerlendiriyor ve sert iniş beklentisi azalıyor" yorumunda bulundu.

Çin'de sanayi üretimi Haziran ayında yüzde 15.1 büyüdü. Bu rakam, Mayıs 2010'dan bu yana en hızlı büyümeyi işaret ediyor. Perakende satışlar ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.7 arttı. Beklenti bu verinin yüzde 17 artması yolundaydı. Çin'de talep, Merkez Bankası'nın Ekim ayı ortalarından bu yana politika faizini beş kez yükseltmesi ve zorunlu karşılık oranını da rekor seviyeye çıkarmasına karşın, güçlü kalmaya devam ediyor.