Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), İtalya'yı kamu borcunu azaltmak üzere hazırlanmış kemer sıkma planını kararlı bir şekilde uygulaması konusunda uyardı.

IMF yayımladığı İtalya ekonomisine ilişkin yıllık raporunda, İtalya hükümetinin ülkenin bütçe açığını 2012 yılında gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 3'ü seviyesine indirmeyi hedefleyen tasarruf planını memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Tasarruf paketinin uygulanmasında kararlığın anahtar olduğunu vurgulayan IMF, zira tasarruf paketinin piyasalar üzerinde olumlu etki yaratacağına işaret etti. IMF, piyasadaki kaygıların artmasının İtalyan banka ve sigorta şirketlerinin bilançolarını olumsuz etkileyeceğine dikkati çekti.

IMF ayrıca, hükümeti vergi reformu planının ayrıntılardan yoksun olduğu konusunda eleştirdi.

Fon, İtalya'nın ekonomisini iyileştirmek için daha fazla çaba göstermesi gerektiğinin altını çizerek, yalnızca sürdürülebilir büyümenin kamu borç yükünü azaltacağını ifade etti.

Kuruluş, İtalya'nın ekonomik büyüme beklentisinin iyimser olduğuna da işaret ederek, ülkenin borcunu azaltmak için düzenlenen harcama kesintilerinin uygulanmasında kararlı olunması çağrısında bulundu.

IMF, geçen yıl yüzde 1,3 oranında büyüme kaydeden İtalya ekonomisinin bu yıl yüzde 1 oranında büyüyeceğini tahmin ediyor.

İtalya hükümeti, 30 Haziran'da Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan 3 yıllık 48 milyar avro tutarındaki tasarruf planının perşembe günü Parlamentoda, pazar günü ise Alt Komisyonda onaylanması için çaba gösteriyor.

İtalya, Avro Bölgesi'nde Yunanistan'ın ardından kamu borç yükü en yüksek ikinci ülke. Ülkenin kamu borç yükü, gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 120'sine ulaşmış durumda.