Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransız bankaları, ellerinde bulunan 392,6 milyar dolarlık İtalyan kamu ve özel sektör borcu nedeniyle büyük bir riskle karşı karşıya bulunuyor.

Merkezi İsviçre'de bulunan Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) verilerine göre, 2010 yılı sonu itibariyle Fransız bankalarının elinde 392,6 milyar dolarlık İtalyan kamu ve özel sektör kağıdı bulunuyor. Bu miktar Alman kreditörlerin ellerinde bulundurduklarının iki katından fazlasını oluşturuyor.

BIS'e göre, yabancı bankaların elinde bulunan İtalyan borçlarının yaklaşık yüzde 45'i Fransız finansal kuruluşlarında bulunuyor.

BNP Paribas ve Credit Agricole'ün de içinde bulunduğu Fransız bankaları, Avro Bölgesi'nin en borçlu ülkelerinden İtalya nedeniyle çok büyük bir risk taşıyor. Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas'ın hisseleri bu ay yüzde 12, Credit Agricole'un hisseleri ise yüzde 14 ve Fransa'nın varlıklar açısından en büyük 3. bankası Sociate Generale de yüzde 12 değer kaybetti.

Londra'daki Rathbone Brothers'ın analisti Julian Chillingworth, piyasalar yabancı oyunculara açıldığında BNP Paribas gibi Fransız bankalarının İtalya'da çok önemli pozisyonları üstlendiklerini, şimdi ise yukarı yönlü risklerle karşı karşıya bulunulduğunu söyledi.

İtalya, 1,6 trilyon avroluk (2,23 trilyon dolar) borcuyla Avrupa'nın en büyüğü konumunda bulunuyor, dünyada ABD ve Japonya'nın ardından 3. sırada yer alıyor.

Uzmanlar, İtalyan Borsasının 11 Temmuz'da ''ayı piyasasına (Bear Market)'' girdiğini belirtiyor.

Credit Suisse Group'dan bir grup stratejist'e göre ise İtalya'nın en büyük avantajı diğer Güney Avrupa ülkelerine göre, düşük dış borcu bulunması, borçlarının vadesinin uzun olması ve konut piyasasında bir ''balon'' olmaması.