Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine tahvilleri, Çin'de büyüme rakamının beklenenden daha iyi çıkması ve 10 yıl vadeli ABD Hazine ihalesi öncesi, tahvil faizlerinin bu yılın en düşük seviyesinin yalnızca 11 baz puan uzağında olmasından dolayı talebin zayıflaması ile birlikte, üç günlük çıkışın ardından değer kaybetti.

10 yıl vadeli tahvil tutmak yerine 2 yıl vadeli tahvil tutmak için yatırımcıların talep ettiği ekstra faiz 2.55 yüzde puanı oldu. Bu fark dün 2.48 yüzde puanına kadar daralmış ve Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemişti. Çin'de gayrı safi iç hasıla yılın ikinci çeyreğinde, beklentileri de aşarak yüzde 9.5 arttı. Bu durum, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin hızını korumasından dolayı ortaya çıkan iyimserliğe bağlı olarak, Asya hisse senetlerine alım gelmesine neden oldu. Hazine kağıdı faizleri bu hafta, Avrupa'da borç krizinin yayılacağı endişelerine bağlı olarak hızlı bir düşüş göstermişti.

Monument Securities Ltd.'nin Londra ofisinden sabit hetirili menkul kıymetler stratejisti Marc Ostwald, "Çin'de büyümenin iyi çıkmasından dolayı, daha güvensiz olarak nitelendirilen varlıklara yönelim olması nedeniyle, tahvillere satış geldi" dedi ve "Bugünkü Hazine ihalesi öncesi, faizler bu kadar düşmüşken satış gelmesi şaşırtıcı değil" yorumunda bulundu.

10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi 6 baz puan yükselerek yüzde 2.94'e çıktı. Mayıs 2021'de vadesi dolacak yüzde 3.125 faizli kağıdın fiyatı 17/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 5.31 dolar düşerek 101 9/16'ya geriledi. 10 yıl vadeli kağıdın faizi dün yüzde 2.81'e kadar inmiş ve 1 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.