Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Avrupa'da borç sorununun yeni bir aşamaya girdiğini belirtti.

Müstakbel Avrupa Merkez Bankası Başkanı da olan Draghi, bir konferansta yaptığı konuşmada, politika yapıcıların, avroyu tehdit eden yayılmayı durdurmak için ''açık'' bir yanıt bulmaları gerektiğini ifade ederek, borç krizine kesinlik verilmesi, politik hedeflerin açıklığa kavuşturulması, enstrümanların içeriği ve kullanılabilecek kaynakların miktarının belirlenmesinin şu anda gerekli olduğunu dile getirdi.

Devletlerin borçlarını ödeme kabiliyetlerinin artık belirli bir şey olmadığını, bunun yüksek ve sürdürülebilir büyümeyle kazanılabilecek bir şey olduğunu anlatan Draghi, bunun da ancak bütçenin yoluna konulmasıyla mümkün olduğunu kaydetti.

İtalya'nın borç sorunuyla ilgili yaşanan endişeler, ülkenin 10 yıllık tahvillerinin getirisinin 1997 yılının en yüksek seviyesine ulaşmasına neden oldu.

İtalya Maliye Bakanı Giulio Tremonti de aynı konferansta, İtalya'nın bütçe açığını düşürerek 2014 yılında dengeye kavuşturmayı amaçlayan 40 milyar avroluk (64 milyar dolar) plana ilişkin olarak, planın, 15 Temmuz'da parlamentodan geçebileceğini söyledi.

Tremonti, hükümetin, ''kriz geçer geçmez'' daha fazla devlet varlığını satmayı planladığını da ifade etti.

Draghi de planı ''kamu hesaplarının güçlendirilmesi için önemli bir adım'' olarak nitelendirdi ancak büyümeyi artırıcı politikalar uygulanmadıkça tasarruf önlemlerinin İtalya ve diğer Avro Bölgesi ülkeleri için borçların düşürülmesinde yeterli olmayacağını belirtti.

İtalya Merkez Bankasının İtalya'nın büyümesinin gelecek 2 yılda da Avro Bölgesi'nin gerisinde kalmayı sürdüreceğini tahmin ettiğini ifade eden Draghi, Avrupa ekonomilerinin aksine İtalya'nın avantajının güçlü bankacılık sistemi ve düşen işsizlik oranı olduğunu kaydetti.