Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’de borçlanma limitine ilişkin kritik düğüm henüz çözülemezken kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'ten önemli bir uyarı geldi ve kuruluş ABDnin kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldı. Moody’s’in açıklamasında, temerrüt riskinin küçük olduğu, ancak artık bunun “çok çok ufak bir ihtimal” olarak görülmediği ifade edildi.

Moody's,  borçlanma limitinin artırılmaması halinde ABD’nin 1917'den veri "AAA" olan kredi notunu düşürülebileceğini açıkladı. Kuruluş "ABD için küçük ancak kısa vadeli bir temerrüt riski artıyor" uyarısı yaptı.

Moody's analisti Steven Hess de “Ağustos ayında ABD teknik olarak temerrütten kurtulsa da kredi notunun negatif görünüme alınması ihtimali artıyor” yorumunu yaptı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in ABD’yi negatif izlemeye alması bekleniyordu; ancak bunun ve temerrüt riskinin açık bir şekilde ifade edilmesi ABD Kongresi üzerindeki baskıları artırdı.

Ben Bernanke’nin, borçlanma limiti yükseltilmezse, bunun toparlanma üzerindeki etkisinin felaket olabileceğini söylemesinin ardından gelen Moody’s açıklamasının piyasaları olumsuz etkileyebilir.

ABD’de yönetim, 14,3 trilyon dolarlık borç limitine Mayıs ayında ulaştı.

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler 2 Ağustos’a kadar borç limitinin artırılması konusunda uzlaşmaya varamazsa, dünya devi ABD, borcunu ödeyememe riskiyle karşı karşıya kalacak ve kredi notunun düşürülme olasılığı artacak.