Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'daki borç krizinin derinleşmesi ve kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in ABD'nin kredi notunu negatif izlemeye almasının ardından, altın değer kazanarak yeni bir rekor daha kırdı.

Spot külçe altının onsu yüzde 0.5 artış kaydederek 1,589.80 dolara yükseldi ve 1,583.65 dolardan işlem gördü.

ABD Merkez Bankası Fed'in başkanı Ben Bernanke'nın ekstra teşvik paketi sinyali vermesi de altını 9. gününde destekleyen diğer bir faktör oldu.

Ağustos vadeli altın kontratlarının onsu da spot altın gibi rekor kırdı ve yüzde 0.3 değerlenerek 1,590.80 dolara çıktı.

Nakit gümüş yüzde 1 primle ons başına 38.5425 dolardan işlem gördü ve byle dün yüzde 5.7'ye ulaşan kazançlarını genişletti. Nakit gümüş 9 Mayıs'tan bu yana en büyük sıçramasını kaydediyor.

1917'den bu yana Aaa kredi notuna sahip olan ABD'nin kredi notu 1995'ten bu yana ilk kez negatif izlemeye alındı. Moody's'in kararında, ABD'li siyasilerin borçlanma limiti konusunda hâlen daha bir karara varamamış olması etkili oldu.

Obama'nın dünkü borçlanma limiti tartışmaları esnasında salonu terk etti.

Altının bu tribülans havasından yararlanacağını belirten Haitong Futures Co.'nun araştırma müdürü Guo Hongjun, üçüncü bir parasal genişlemenin doları daha da zayıflatacağını, bunun da altın başta olmak üzere emtia fiyatlarını yükselteceğini söyledi. Hongjun, yeni bir tahvil alım programının enflasyonu artırarak, toparlanmayı da riske atacağına dikkat çekti.