Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın ABD ekonomisini desteklemek üzere daha fazla tahvil alım yapılabileceğini söylemesi üzerine, Asya'nın yüksek getiri avantajının önce çıkacağı düşünüldü; Asya paraları desteklendi.

Fed Başkanı'nın ekstra teşvik sinyalinin ardından Tayland bahtı ve Malezya ringgiti, Asya paralarındaki yükselişe öncülük etti. Dolar ise hem Fed'in açıklamaları, hem de Moody's'in ülkeyi negatif izlemeye almasıyla geri çekildi.

Asya paralarındaki değerlenmenin temel sebebinin dolardaki zayıflama olduğunu belirten Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın traderlarından Shigejisa Shiroki, ABD'de daha fazla parasal genişleme olmasının, Asya'ya sermaye akışını artıracağını söyledi.

Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 0.6 değerlenerek 3.0074 seviyesine yükseldi. Tayland bahtı ise yüzde 0.4 primle 30.15'ten işlem gördü. ABD'nin Asya'da en çok ticaret yaptığı 6 ülkenin paraları karşısında doların hareketini izleyen Asya Dolar Endeksi, son 2 günde yüzde 1.4 değer kaybetmesinin ardından bugün çok büyük bir değişiklik kaydetmedi.

Güney Kore wonu, Singapur doları ve Endonezya rupesi, bölgedeki büyüme potansiyelinin sıcak para akışını artıracağı inancıyla kazançlara öncülük etti. Güney Kore ve Endonezya'da faiz oranları sırasıyla yüzde 3.25 ve yüzde 6.75'lerde seyrediyor. ABD'nin faiz oranları ise yüzde 0.25'le rekor düşük seviyede tutuluyor.