Toplu arı ölümlerinde korkunç iddia
İnsan neslinin geleceğini tehdit eden toplu arı ölümlerinde baz istasyonların rol oynadığı iddia ediliyor
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhat Genç, toplu arı ölümlerinin insan neslinin geleceğini de tehdit ettiğini belirtti.
Genç, radyoaktif etkiler ve çevre kirliliğinin toplu arı ölümlerinde en önemli etken olduğuna işaret etti.
Einstein'in arılarla ilgili, ''Eğer arıların nesli tükenirse, insanların da 4 yıllık bir ömrü kalır'' sözünü hatırlatan Genç, konunun ciddiyetine dikkati çekti.
Arı neslinin tükenmesi ile ekolojik dengede önemli sorunlar oluşacağını belirten Genç, ''Toplu arı ölümleri, insan neslinin geleceğini de tehdit ediyor. Arılar mutlaka yaşamalıdır. Arılar sadece bal üretmiyor, tabiattaki dengeyi de sağlıyor. Arı nesilleri yok olursa, bitki tohumlaşmaları ve bitkiler yok alacak, daha sonra dünya insanlar için yaşanmaz hale gelecektir'' dedi.
Son dönemlerde arı ölümlerinde ciddi artışlar olduğunu bildiren Genç, şunları söyledi:
''2007 yılında ABD'de 600 bin koloni sönmüştür. Bu kolonilerin yüzde 10'u doğal ölümlerden kaynaklanırken, diğer bölümü çevre kirliliği, radyoaktif kirlenme, baz istasyonlarının oluşturduğu etkiler, tarım ilaçlarının yanlış kullanılması, çevre kirliliği ve küresel ısınmaya dayanmaktadır. Baz istasyonları da arıların yön bulma yeteneğini kaybettirmektedir. Yine ülkemizde özellikle, Adana, Mersin, Hatay'da da ciddi arı ölümleri yaşanmaktadır. Toplu ölümlerdeki bu artışlar sorunun ciddiyetini ortaya koyuyor.''
Arıcılıkla toplu ölümlerin azaltılması için bilimsel yöntemlerle çalışmanın önemine değinen Genç, fenni kolonlarda yemleme, besleme, hastalıklar ve kışlama gibi metotlarda ilkel tekniklerin kullanılmasının verimliliği azalttığını ve toplu ölümleri artırdığını ifade etti.
Genç, arı kovanlarının, yüksek gerilim hatlarından uzak tutulmasının ve koloni aralarında en az 500 metre mesafe bulunmasının da ölümleri azaltacağını belirterek, arıcıların kovanlarını farklı renklere boyamalarını ve ruhsatsız tarım ilaçlarını kullanmamalarını istedi.
Türkiye'de her yıl çiftçilere kovan dağıtımının yapıldığını anlatan Genç, şunları kaydetti:
''Çiftçimize her yıl kovan veriyoruz. Ancak üretimin artması sadece kovan dağıtımına bağlı değildir. Önemli olan toplu ölümlerin durdurulmasıdır. Akademisyenler, tarım yetkilileri ve çiftçiler el ele vererek hareket etmeli ve arıcılıktaki bu olumsuzluğun aşılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.''