KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'deki kırılgan ekonomik toparlanma ve Avrupa'daki borç kriziyle artan endişeler, Asya paralarına da yansıdı. Asya paraları, Hindistan rupisi ve Malezya ringgiti öncülüğünde bu haftayı ekside bitirdi.

Yatırımcılar bu haftanın ilk dört gününde 1.6 milyar dolar değerinde Tayvan ve Güney Kore hissesi sattı. ABD'nin Ulusal Ekonomik Araştırmalar Dairesi eski başkanı Martin Feldstein, dünkü konuşmasına Yunanistan'ın temerrüde düşeceğini, Portekiz ve İrlanda'nın da benzer senaryoları paylaşacağını söyledi. Diğer yandan ABD Hazine Bakanı Timothy F. Geithner da ABD'li siyasileri 2 Ağustos'a kadar borçlanma limitini yükeltmeleri için uyardı.

ABD'de borçlanma limiti ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin tartışmaların devam ettiğini hatırlatan Credit Suisse Group AG'nin stratejistlerinden Goh Puay Yeong, bu iki faktörün yatırımcıların risk iştahını olumsuz etkilediğini söyledi.

Hindistan rupisi bu hafta ABD doları karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 44.4775 seviyesine geriledi. Malezya ringgiti ise yüzde 0.4 kayıpla 3.0045'e düştü. Her iki para birimi de önceki 2 haftayı yükselişle geçirmişti. Filipin pezosu yüzde 0.4 düşüşle dolar karşısında 42.915'ten işlem görürken, Tayvan doları yüzde 0.3; Endonezya rupesi ise yüzde 0.2 değer kaybederek sırasıyla 28.874 ve 8,538 seviyelerine geri çekildi.

Avrupa'daki borç krizinin İtalya'ya sıçraması ihtimali bu hafta İspanya ve İtalya'nın 10 yıllık tahvillerinin faizini rekor seviyelere çıkardı.

Advertisement