TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türk Lirası, Avrupa'da borç krizinin kötüleşmekte olması ile birlikte yatırımcıların daha riskli olarak değerlendirilen gelişen piyasa varlıklarından çekilmeleri ile birlikte, üçüncü günde de düşüşünü sürdürdü ve iki yılı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine yaklaşıyor.

Lira bugün dolar karşısında TSİ 14:30'da 1.6703 lira seviyesine indi ve Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine yaklaştı.

Avrupalı liderler bu hafta, bölgede sekiz bankanın stres testlerini geçememesi ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin, temerrüde düşen ülkelerin tahvillerinin teminat olarak kabul edilemeyeceğini bir kez daha vurgulaması sonrası, borç krizine çözüm getirmek için biraraya gelecek. ABD Başkanı Barack Obama ise, borçlanma limitinin artırılması için son tarih olan 2 Ağustos'un yaklaşması ile birlikte, haftasonu iki partinin üyelerini anlaşmaya varma konusunda ikna etmeye çalıştı.

HSBC Türkiye'den stratejist Fatih Keresteci, yatırımcılara yönelik bilgilendirme notunda, "Euro Bölgesi borç krizine ve ABD borç tavanına yönelik adım atılmaması piyasaları baskı altında tutmaya devam ediyor" dedi.

Türk Lirası, Bloomberg'in takip ettiği 20'yi aşkın gelişen piyasa para birimleri arasında, dolar karşısında en kötü performansı gösteren para birimi oldu.

Tradition Analytics, bilgilendirme notunda, yatırımclarda ülke borç sorununa yönelik endişelerin, kısa vadede riskten kaçınmada artışa yol açan bir rahatsızlığa yol açtığını kaydetti.

 

Advertisement