Ergün: Kıdem tazminatı münhasıran ele alınmış değil
Bakan Ergün, kıdem tazminatının münhasıran ele alınmış bir konu olmadığını belirtirken TÜSİAD Başkanı Boyner ise "Kazanılmış haklardan vazgeçilmemeli" dedi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bir soru üzerine kıdem tazminatı konusunun 61. hükümetin dün gerçekleştirilen ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında münhasıran ele alınmış bir konu olmadığını ama iş dünyasıyla ilgili, iş kanunuyla, istihdamla ilgili konular bir paket halinde ele alındığında kuşkusuz kıdem tazminatı konusunun da masada yerini alacağını söyledi.
Bakan Ergün, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti.
Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, ''Dün yapılan EKK'da kıdem tazminatı konusu ele alındı mı'' şeklindeki soruya karşılık, bu konunun EKK'da münhasıran ele alınmış bir konu olmadığını ifade etti. Ergün, ''Ama iş dünyasıyla ilgili, iş kanunuyla, istihdamla ilgili konular bir paket halinde günü geldiğinde ele alındığında kuşkusuz kıdem tazminatı konusu da masamızdaki yerini alacaktır'' diye konuştu.
TÜSİAD Başkanı Boyner de aynı soruya cevap verirken, Türkiye'de son dönemlerde işsizlik rakamlarında daha iyimser bir tablo görüldüğünü ama ne olursa olsun ülkede katılaşmış yapısal bir işsizlik bulunduğunu dile getirdi.
İşgücü piyasalarının çok bütünlüklü olarak ele alınması gerektiğini belirten Boyner, kıdem tazminatı konusunun da buradaki düzenlemelerden bir tanesi olduğunu ifade etti.
Kıdem tazminatında çok önemli iki husus olduğunu belirten Boyner, şöyle devam etti:
''Bunlardan ilki bugüne kadar kazanılmış bütün hakların mutlaka korunması ve ileriye yönelik de korunması çok önemli. Bunlardan hiçbir şekilde geri adım atılmaz diye düşünüyorum. Ücret dışı bir takım maliyetlerde yeniden düzenleme, belki OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı) ortalamaları ölçüsünde yapılabilir ama burada önemli olan istihdamı artıracak, istihdam kapasitesini artıracak düzenlemelere gitmektir diye düşünüyoruz. Bütün bu düzenlemeler Türkiye'deki belki Sendikalar Kanunu çerçevesinde eş anlamlı olarak yapılmalıdır ve tüm paydaşlar da aynı anlayış çerçevesinde olmalıdır.''