KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan'ın ülke borç krizinin, yetkililerin bulaşma riskini önlemeleri durumunda bile, Euro Bölgesi'nin diğer kısmına yayılma riski olduğu uyarısında bulundu.

Dün açıklanan IMF personel raporunda, hem Avrupa Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası'nın, ülke temerrüdünün ya da kredi olayının, sert ekonomik sonuçlarıyla birlikte, muhtemelen çekirdek Euro Bölgesi ülkelerine sıçrayabileceğini düşündüğü kaydedildi. Raporda, "Ancak IMF personeli de, temerrüd ya da kredi olaylarından kurtulmaya çalışan bir strateji altında bile, ciddi bulaşma riski görmekte" değerlendirmesi yapıldı.

Avrupalı liderler, 21 Temmuz'da Yunanistan krizine çözüm bulmak amacıyla Brüksel'de biraraya gelecek. Almanya Başbakanı Angela Merkel dün yaptığı açıklamada, krizin "tek bir mükemmel adımla" çözülemeyeceğini söylerken, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, liderler zirvesinin Euro Bölgesi için "ya hep ya hiç" anı olabileceğini kaydetti.

Washington merkezli IMF, "Düzenleme çabalarına ve Euro Bölgesi üye ülkelerinden ve Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen desteğe karşın, piyasa katılımcıları, sürdürülebilir bir çözümün elde olduğu konusuna ikna olmamış durumlarını sürdürüyor" yorumunda bulundu.

Bu haftanın başında hızlı değer kayıpları yaşayan İspanyol ve İtalyan tahvilleri, Avrupalı liderlerin çözüme yaklaştıkları yolundaki algıyla dün kayıplarının bir kısmını geri aldı. 10 yıl vadeli İtalyan tahvilinin faizi bu hafta yüzde 6.03 ile 1997'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı vadeli İspanya tahvilinin faizi ise yüzde 6.37'ye çıkarak euroya geçişten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Advertisement