Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Zoellick: Türkiye enflasyona dikkat etmeli

Zoellick: Türkiye enflasyona dikkat etmeli

Dünya Bankası Başkanı Zoellick,''Türkiye'deki ekonomik program çok güçlü'' dedi

Giriş: 20 Temmuz 2011, Çarşamba 12:43
Güncelleme: 20 Temmuz 2011, Çarşamba 13:51

Dünya Bankası Başkanı Robert B. Zoellick, Avrupa ekonomisindeki gelişmeler nedeniyle bölgede büyümenin yavaşladığını, bunun Türkiye'nin ihracatını ve ülkeye gelen yabancı doğrudan yatırımı etkileyebileceğini belirterek, ''Ancak ben inanıyorum ki Türkiye'deki ekonomik program çok güçlü'' dedi.

Zoellick, IMF'nin Türkiye için 2012'de yüzde 2,5'luk büyüme tahminine ilişkin de soruyu yönelten kişinin rakamları karıştırmış olabileceğini, kimsenin Türkiye'ye yönelik sadece yüzde 2,5'luk büyüme tahmininde bulunabileceğini zannetmediğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick görüşme yaptı. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Zoellick, küresel ekonomideki gelişmelerle ilgili soru üzerine, bugünkü görüşmede Türkiye'nin kriz başladığı süreçte aldığı tedbirleri konuştuklarını söyledi. Türkiye'de ve diğer bazı önemli yükselen piyasalarda son derece hızlı bir toparlanma süreci görüldüğünü, Avrupa, ABD ve Japonya gibi ülkelerde özellikle devlet borcu ve işsizlik konularında ciddi sorunların devam ettiğini anlattı.

Bu durumun küresel toparlanmayı biraz zorlaştırdığını, emtiya, enerji fiyatları, ihracat kaynağı gibi başka faktörlerinde de dikkate alınması gerektiğini ifade eden Zoellick, şöyle devam etti:

''Ama kanımca, biz yaptığımız kısa görüşmede olsun daha önce paylaştığımız raporlarda olsun şunu biliyoruz ki; Türkiye çok önemli bir ülke.

Avrupa Birliği'nde büyüme yavaşlamış durumda, bu ihracatı azaltabilir, bu, Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırımları etkileyebilir. Ancak ben inanıyorum ki Türkiye'deki ekonomik program çok güçlü. Çünkü bir taraftan hem bu yılın meselelerine odaklanıyor öte yandan stratejik bir yaklaşımla ekonominin yeniden yapılandırılmasına odaklanıyor.''

Zoellick, Türkiye'nin 2002'den bu yana çok önemli yapısal reformları hayata geçirdiğini belirterek,bugünkü ziyaretinin amaçlarından birinin de Türkiye'nin bundan sonra nereye gitmek istediğini görüşmek olduğunu söyledi.

-''TÜRKİYE ÖRNEK OLABİLİR''-

Bir gazetecinin Türkiye'nin son dönemde kendi özgün tedbirleriyle başarı yakalamasına işaret ederek, ''Uluslararası kuruluşların Türkiye örneğinden çıkarması gereken dersler olduğunu düşünüyor musunuz?'' sorusu yöneltmesi üzerine Zoellick, ''Evet, Türkiye bir örnek olabilir'' karşılığını verdi.

Zoellick, şöyle devam etti:

''Özellikle Mısır'da başlayan Arap baharı sonrasında yeni seslerin duyulabilmesi için bir forum başlattık. Ve yapılan çalışmalarda bazılarının Türkiye'ye ilgi duyduğunu gördük. Elbetteki bir ülkedeki uygulamaları direk alıp başka bir ülkeye karbon kağıdıyla kopyalayamazsınız.

Uluslararası kuruluşların elbette öğrendiği şeyler var. İnsanlar başka ülkelerin deneyimlerinden bir çok şey öğrenebilirler. Ama her bir ülke için durumu, o ülkenin özel şartlarına uygun biçimde yapılandırmanız da gerekiyor.''

Ziyaretinin 2 temel unsuru olduğunu kaydeden Zoellick, bunlardan birincisinin Türkiye'nin amaçlarına ulaşma noktasında neler yapabileceğini konuşmak ve bu anlamda yardımcı olabilecekleri alanları görmek olduğunu anımsattı. İkinci amacın da Türkiye'nin büyümeye çalışan ülkeler için destekleyici rol üstlenirken, Dünya Bankası'nın Türkiye ile hangi alanda işbirliği yapabileceğini saptamak olduğunu ifade eden Zoellick, Türkiye'nin küresel ve bölgesel anlamda önem taşıdığının altını çizdi.

-''YÜZDE 2,5'LUK BÜYÜME TAHMİNİ OLABİLECEĞİNİ SANMIYORUM''

IMF'nin G 20 ülkeleriyle ilgili raporunda, ''Türkiye'nin 2011 için büyüme tahminini yüzde 8,7, 2012 için ise yüzde 2,5 olarak belirlediği'' belirterek, görüşünü sorması üzerine Zoellick, muhabirin rakamları karıştırmış olabileceğini kaydetti.

Zoellick, kimsenin Türkiye için 2012'de sadece yüzde 2,5'luk büyüme tahmininde bulunacağını zannetmediğini söyledi.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Türkiye'nin ekonomik başarısından övgüyle söz etti ve ülkedeki başarıya gerek bölgede gerekse dünyada artan bir ilgi olduğunu kaydetti.

Zoellick, Türkiye ve diğer yükselen ekonomilerin yaşadığı büyümenin önem taşıdığını belirtirken, bazı ülkelerin çok hızlı bazı ülkelerin ise yavaş büyümesinin sorun oluşturabileceğine dikkati çekti. Zoellick, böyle bir durumda yükselen ekonomilerin enflasyon sorunu yaşayabileceğini ifade ederek, Türkiye'nin de buna dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick görüşme yaptı. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Zoellick buradaki konuşmasında, görüşmede, Babacan'a 13 askerin şehit olmasıyla ilgili başsağlığı dilediğini belirtti. Daha sonra Babacan'ı ve ekibini ekonomideki başarılarından dolayı kutladığını ifade eden Zoellick, ''Ekonomik büyüme anlamındaki başarı, sadece ülke insanının farkında olduğu bir durum değil. Gerek bölgede gerekse dünyada Türkiye'nin başarısına artan bir ilgi gösterilmekte'' dedi.

Zoellick, ziyaretteki ana amacının Türkiye'nin önümüzdeki dönem için tanımladığı zorlukları ve planlarını öğrenmek, bu alanlarda nasıl destek olabileceklerini görüşmek olduğunu söyledi.

Türkiye'nin istihdam, eğitim, enerji gibi alanlarında reformlara odaklandığını, Dünya Bankası'nın da bu alanlarda yardımcı olabilmeyi umduğunu anlatan Zoellick, şunları kaydetti:

''Türkiye, diğer ülkelerin kalkınmalarını destekleyen giderek artan öneme sahip bir aktör konumunda. İşte bu yüzden bizler, G 20 üyesi Türkiye ile aynı zamanda bu alanda da çalışmak ve Türkiye'nin bölgesel ekonomide taşıyacağı rolle ilgili de işbirliğimizi derinleştirme arzusundayız.''

Türkiye'nin, Dünya Bankasının en fazla kredi kullandırdığı ikinci ülke konumunda olduğuna da işaret eden Zoellick, Bankanın Türkiye'de çok önemli yatırımları bulunduğunu, son dönemde, ülkeye 7,6 milyar dolar aktarıldığını kaydetti.

Özel sektörü destekleyen uluslararası finans kuruluşu IFC'nin de Türkiye portföyünde 2,6 milyar dolarlık taahhütleri bulunduğunu kaydeden Zoellick, IFC'nin İstanbul ofisinin bölgesel bir merkez konumunda olduğunu, Kuzey Afrika, Orta Asya gibi tüm bölgede özel sektöre finansman desteği sağladığını söyledi. Zoellick, IFC'nin ayrıca İstanbul'un finans merkezi yapılması çalışmalarına da katkı sağladığını ifade etti.

Zoellick, temasları kapsamında özel sektör temsilcilerini de ziyaret edeceğini belirterek, İstanbul'da toplumsal cinsiyetle ilgili bir toplantıya katılacağını, sivil toplum örgütleriyle biraraya geleceğini anlattı. Zoellick, İstanbul'da, afetlerde hızlı müdahale konusunda yürüttükleri İSMEP çalışmasını da göreceğini kaydetti.

Zoellick, konuşmasını, Babacan ve ekibini bir kez daha başarılarından ötürü kutlayarak, noktaladı.

-SORULAR-

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dünya Bankası Başkanı Zoellick, beraberindeki heyette üst düzey banka yönetiminin de yer aldığına dikkat çekilerek, ziyaretin özel bir anlamı olup olmadığının sorulması üzerine, sadece Türkiye'deki gelişmeleri gözlemlemek istediğini dile getirdi.

Zoellick, Dünya Ticaret Örgütü'nün Cenevre'deki toplantısına katıldığını anımsatan Zoellick, buraya kadar gelmişken Türkiye'ye de uğramak ve gelişmeleri yakından gözlemlemek, işbirliği olanaklarını görüşmek istediğini anlattı. Elinden geldiği kadar çok sayıda ülkeyi ziyaret etmek istediğini dile getiren Zoellick, Eylül'de de Çin ve Singapur'a gitmeyi planladığını ifade etti

Zoellick, Türkiye'ye ilk ziyaretini de 1989'da gerçekleştirdiğine işaret ederek, bu sayede ülkedeki gelişimi daha iyi görebildiğini de kaydetti.

-''YÜKSELEN EKONOMİLER ENFLASYON SORUNU YAŞAYABİLİR''-

Zoellick, küresel ekonomik gelişmelerle ilgili başka bir soruyu yanıtlarken de küresel büyümenin yaklaşık yarısının gelişmekte olan ülkelerden kaynaklandığını ifade ederek, bu oranın 1990'larda sadece yüzde 20'ler düzeyinde olduğuna dikkati çekti.

Türkiye ve diğer yükselen ekonomilerin yaşadığı büyümenin önem taşıdığına vurgu yapan Zoellick, ancak bazı ülkelerin çok hızlı, bazı ülkelerin ise yavaş büyümesinin sorun yaratabileceğini söyledi. Zoellick, yükselen ekonomilerin böyle bir durumda enflasyon sorunu yaşayabileceğini, Türkiye'nin de buna dikkat etmesi gerektiğini ifade etti.

Zoellick, Türkiye'nin son 10 yılda başarılı adımlar attığını kaydederek, ülkelerin ''kendi ayakları üzerinde durabilmeleri'' önemini vurguladı.