Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, borç krizinin yayılmasını önlemeye yönelik adımlar için bugün yapılacak olan Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesi, Yunanistan'ın borç sorununu çözmek amacıyla ortak pozisyon aldı.

Yedi saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada, her iki liderin görüşmesinin detaylarının bugünkü zirve sırasında açıklanacağı duyuruldu. Toplantıya telefon aracılığıyla Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet ve Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy da katıldı.

Açıklamada, Merkel ve Sarkozy'nin, Trichet'nin görüşlerini dinlediği kaydedildi ve Yunanistan'ın temerrüdüne karşı çıkan Trichet'nin her iki liderin ortak duruşuna katılıp katılmadığı konusuna değinilmedi.

Dört Öneriden Söz Ediliyor

Almanya ve Fransa'nın ortak planının ayrıntılarının henüz belli olmamasına karşın, Yunanistan'ı kurtarma paketinde özel sekörün rolü konusunda dört ayrı öneriden söz ediliyor.

Bu öneriler, vadesi dolan Yunan tahvillerinin çevrilmesi, tahvillerin daha uzun vadeli tahvillerle takas edilmesi, Yunan tahvillerinin daha düşük bir değerle geri alınması ve Avrupa bankalarına vergi konulması olarak gösteriliyor.

Piyasalarda, Fransa'nın borç çevirme ya da vergi seçeneklerini, Almanya'nın ise tahvil takası önerilerini desteklediği konuşuluyor. Avrupa Merkez Bankası ise, kredi derecelendirme kuruluşlarının Yunan tahvillerine "temerrüd" nto vermesine neden olabilecek herhangi bir adıma karşı çıkarak, müzakereleri daha karmaşık hale getiriyor. Bankaların hoşlanmadığı vergi seçeneği dışında, diğer üç seçenek, kredi derecelendirme kurululşarının "temerrüd" notu vermesine neden olabilir.