Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Euro Bölgesi devlet ve hükümet başkanlarının, Yunanistan'ı kurtarmak için düzenledikleri olağanüstü zirvede alınan kararların "ileriye yönelik muazzam bir adım olduğunu" belirterek, "bunun Yunanistan için bir başarı olduğunu" söyledi.

Papandreu, bugün düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "zirvede alınan kararlarla Yunan halkının iflasın kabusundan kurtulduğunu ve artık geleceğe iyimserlikle bakabileceğini" ifade etti.

Yunanistan'ın son yılların en büyük krizini yaşadığını ancak zirvede alınan kararlarla güçlü güvenlik koşulları oluşturmayı başararak, borcunu idare edilebilir düzeye getirdiğini belirten Papandreu, ''Avrupa ileriye yönelik muazzam bir adım attı. Yunanistan'ın yabancı güçlerin oyuncağı olduğu ve iflas edeceği şeklindeki mitler boşa çıktı'' dedi.

Papandreu, "Yunanistan'ın uçurumun kıyısına geldiğini ancak vazgeçmediğini" belirterek, şunları söyledi:

"Verdiğimiz tüm mücadelelerde olayların ve koşulların düzeyinde yer aldık. Yapılan fedakarlıklar boşa gitmedi. AB Zirvesi'nde alınan kararlar Yunan vatandaşlarının bir başarısıdır. Halkın özverileri olmasaydı hiçbir şey başaramazdık. Bundan sonra daha büyük bir güç ve güven içinde toplumun susadığı değişikliklere kendimizi vereceğiz. Yunan ailelerinin nasıl zorluk çektiğini biliyorum. Bu mücadelede, ben de ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili kendi sorumluluğumla eşit olmayan eleştirilere maruz kalarak özveri ile mücadele verdim."

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos da Atina'da düzenlediği basın toplantısında, Brüksel'de alınan kararların Yunanistan'ı büyük oranda rahatlattığını söyledi.

''Brüksel'de alınan kararlarla Yunanistan'ın borç fıçısının dibine bir taban yerleştirildiğini" ifade eden Venizelos, "Avrupa'nın, dün Euro'nun lehine mutlu bir manifesto hazırladığı açıktır. Tabi ki, Yunanistan bundan yararlanmaktadır. Ekonomi'de büyük bir rahatlama var. Bu şekilde Yunanistan'ın kamu borcu kapalı hale geliyor. Bu da, ülkenin yeniden kalkınma ritmini bulması için bir ön koşuldur" dedi.

Venizelos, zirvede alınan kararlarının bankacılık sistemine de bir rahatlama getirdiğini, bankalara yatırım yapan vatandaşların kendilerini güvende hissedebileceklerini ifade ederek, Yunan bankacılık sisteminin Avrupa'nın en güvenlisi ve garantilisi olduğunu söyledi.

Alınan kararlarla bankacılık sisteminin de istikrara kavuştuğunu ve yeni memorandum ile piyasada likit paranın güvence altına alındığını savunan Venizelos, uluslararası değerlendirme kuruluşlarının Yunan ekonomisini "selectif default" konumuna düşürme olasılığıyla ilgili olarak da, böyle bir olasılığın Yunan ekonomisine hiçbir eksisi olmayacağını, her türlü olasılığa cevap verildiğini ve hiçbir sorun çıkmasının mümkün olmadığını iddia etti.

-DERVİŞ YABANCI DANIŞMANLARIN ARASINDA-

Bu arada, Atina Haber Ajansı ANA, Brüksel'deki zirve toplantısı sırasında Papandreu'ya yardımcı olan yabancı danışmanların arasında Kemal Derviş'in de bulunduğunu bildirdi.

ANA'nın haberine göre, Papandreu, Brüksel'de karar sonrasında yaptığı teşekkür konuşmasında, bu konuda verilen mücadelede kendisine yardımcı olan yabancı danışmanların arasında Derviş'in de bulunduğunu belirterek şöyle dedi:

"Burada, tavsiye ve önerileriyle katkıda bulunan, Jefry Sachks, Kemal Derviş, Jo Stiglitch, Richard Parker ve Lukas Papadimas gibi yabancı bilirkişilerden oluşan bir grup kurduk. Bunların hepsi bu çabaya özlü katkıda bulundular. Hepsine özellikle teşekkür ederim."