Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile Ankara Protokolü'nün uygulanması için çalışmaktan memnun olacaklarını söyledi.

Tatile çıkmadan önce gazetecilerle Berlin'de bir araya gelen Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs sorunu çözülmeden Rum tarafının AB dönem başkanlığı süresince AB ile ilişkilerin dondurulacağı yönündeki sözleriyle ilgili bir soru üzerine, ''Ankara Protokolü'nün uygulanması için Türkiye ile birlikte çalışırsak memnun oluruz'' dedi.

Türkiye'nin, AB'nin beklentilerini yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Merkel, bu konuda Almanya'nın yardımcı olacağını Başbakan Erdoğan'a söylediğini kaydetti.

Başbakan Merkel, Almanya'nın ümit edildiği gibi ekonomik krizden daha güçlü bir şekilde çıktığını, bunun Avrupa için de geçerli olması gerektiğini belirterek "Bu 'kontrollü ve hakim olunacak bir süreç' içinde olması lazım'' ifadesini kullandı.

Avro Zirvesi'nde dün bunun için adımlar atıldığını, zirvenin 'iyi ve önemli' bir sonuç ortaya koyduğunu belirten Merkel, "Avrupa avrosuz düşünülemez" dedi.

Avroyu korumanın tarihi bir görev olduğunu belirten Merkel, avronun Almanya'nın ekonomik başarısının bir parçası olduğunu, bunun için çaba sarf etmeye değeceğini kaydetti.

Merkel, 2013 yılında yeninden başbakan adayı olup olmayacağı şeklindeki bir soruya karşılık da "Gördüğünüz gibi işimi seviyorum. Bunun kısa vadede değişeceğini tahmin etmiyorum'' cevabını verdi.