Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İki yıl vadeli Yunanistan tahvili, Avrupa liderlerinin, bölgedeki borç sorununu bitirmek için ikinci kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varmalarının ardından, son 14 ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

İki yıl vadeli İrlanad tahvilinin faizi 6 Temmuz'dan bu yana ilk kez yüzde 15 seviyesinin altına düştü. Avrupa liderleri, dün Brüksel'de sekiz saatlik toplantının ardından, Yunanistan'a 159 milyar euro tutarında yeni yardım paketi konusunda anlaşmaya vardılar. Almanya'nın iki yıl vadeli tahvilleri ise, Fitch'in Yunanistan'ın dünkü paketten sonra notunun "sınırlı temerrüte" düşürüleceğini açıklaması sonrası elde ettiği kazançlarını geri verdi.

Lloyds TSB Bank Plc'nin Londra ofisinden faiz stratejisti Eric Wand, "Plan doğru yönde atılmış bir adım, ancak tüm detaylara bakmak durumundayız" dedi ve "Bu plan bulaşma riskini şimdilik ortadan kaldırmalı. Çevre ülke tahvillerinin daha da yükselmesi konusunda muhtemelen bir potansiyel var" yorumunda bulundu.

İki yıl vadeli Yunan tahvilinin faizi 811 baz puan ya da 8.11 yüzde puanı düşerek yüzde 25.70 seviyesine indi. Bu, 10 Mayıs 2010 tarihinden bu yana görülen en keskin düşüşü işaret ediyor. Aynı vadedeki İrlanda tahvilinin faizi ise 442 baz puan düşerek yüzde 14.70'e indi.

Yunanistan, Avrupa ülkelerinin CDS'lerindeki düşüşlere öncülük etti. Yunanistan'ın CDS'leri rekor büyüklük olan 500 baz puan düşüşle son beş haftanın en düşük seviyesi olan 1,660 baz puana geriledi. 15 ülkenin CDS'lerini takip eden Markit iTraxx SovX Western Europe Endeksi 20 baz puan inerek 243 seviyesine geriledi.