Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Merkez Bankası Başkanı Doç. Dr. Erdem Başçı, Türkiye ekonomisinin finansal istikrar ve büyümenin sağlıklı bir şekilde ilerlemesinden ötürü geçmiş dönemlere göre çok daha iyi durumda olduğunu söyleyerek, ''Haddinden fazla endişelenmeye gerek yok. Durum kontrol altında diye net bir şey söyleyebiliriz'' dedi.

Türkiye'nin durumunun geçmişe göre daha iyi olduğunu vurgulayan Başçı, ''Biraz fazla mı iyi acaba? Şu anda geçmiş dönemlere göre karşılaştırılamayacak kadar Türkiye ekonomisi hem büyümenin sağlıklı bir şekilde ilerliyor olması açısından hem de finansal istikrar açısından çok çok daha iyi durumda'' dedi.

Yurt dışında daha önce görülmemiş ve düşünülmemiş risk unsurlarının bulunduğuna işaret eden Başçı, şu değerlendirmede bulundu:

''Türkiye geçmişe göre bu şoklara karşı çok daha dayanıklı. Hem mevcut durum açısından, hem politik araçlar açısından, hem de yapılabilecek şeyler açısından, alınabilecek tedbirler açısından çok daha iyi bir noktada. Eskiden alamadığımız tedbirleri şu anda çok rahat bir şekilde alabiliyoruz.

Dolayısıyla bu tür şoklara karşı son derece hazırlıklıyız. Ne yapacağımızı da açık bir şekilde söylüyoruz. Haddinden fazla endişelenmeye gerek yok. Durum kontrol altında diye net bir şekilde söyleyebiliriz. Hatta çeşitli senaryolara karşı hazırlıkların hepsi de var.''

"BU YIL İÇİN DAHA DÜŞÜK CARİ AÇIK BEKLİYORUZ"

Başçı, IMF'nin Türkiye için cari açık tahmininin kendi tahminlerinden yüksek olduğunu, bu yıl için daha düşük bir cari açık beklediklerini belirtti.

Cari açığın ''kademeli bir şekilde, yavaş yavaş düzeleceğini'', yılın son çeyreğinden itibaren bu iyileşmelerin rakamlarda görülmeye başlanacağını kaydeden Başçı, ''Uluslararası Para Fonunun cari açık tahminleri bizim tahminlerimizden daha yüksek. Biz, bu yıl için daha düşük bir cari açık bekliyoruz'' dedi.

Merkez Bankası Başçı, AB Liderler Zirvesi'nde alınan kararları olumlu karşıladıklarını, ortaya çıkan riskin bertaraf edilmesi için önemli bir adım atıldığını da sözlerine ekledi.