Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, ''Üçüncülüğe razı değiliz. Pazarda her zamanki dinamikliğimizi, agresifliğimizi devam ettirdik, ettireceğiz'' dedi.

Akdemir, Avea'nın ilk yarı performansına ilişkin basın toplantısında yaptığı konuşmada, şirketin kuruluşundan bu yana geçen 7 yılda sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Numara taşıma, 3G lisans ihalesi gibi sektörün dinamiklerini değiştirecek gelişmelerin yaşandığı 2008 yılının ardından 2009 yılında ara bağlantı ücretlerinde ciddi düşüş olduğunu ve Avea öncülüğünde her yöne arama furyasının başladığını anlatan Akdemir, ''2010 yılında ara bağlantı ücreti düşüşleri devam etti. Kontörden TL'ye geçiş yaşandı. Alt ve üst fiyatlamaların ilk defa birlikte düzenlendiği bir yıl oldu. 2010 biraz tozlu dumanlı geçti. İlk defa bu sektör 2009 yılında küçülmüştü. 2010'da bu devam etti. 2009 ve 2010, sektörde durulma, yavaşlama, küçülme yılları olarak söylenebilir'' diye konuştu.

Avea'daki değişimlere de değinen Akdemir, 2005 yılında yaklaşık 6 milyon olan abone sayısının bugün ikiye katlanarak 12,2 milyona çıktığını, o tarihlerde gelir anlamında yüzde 12'lerdeki pazar payının ise 2011 ilk çeyreği sonu itibariyle yüzde 20 civarına ulaştığını kaydetti.

Akdemir, 2005'te 163 dakika olan Avea müşterilerinin ortalama konuşma süresinin ilk defa bu çeyrek sonunda 300 dakikayı aşarak 309 dakikaya ulaştığını belirterek, ''Avea aynı zamanda Avrupa'da da bu konuşturma süresi anlamında önemli üst liglerde yer alıyor'' dedi. Akdemir, 1999 yılında yeni lisansın değer çalışmalarını yaparken ortalama bir kullanıcının 60 dakika konuşacağı varsayımından hareket ettiklerini anımsattı.



-BAZ İSTASYONU DEĞİL İLETİŞİM KULESİ-



Kamuoyundaki olumsuz algı nedeniyle ''iletişim kulesi'' olarak isimlendirdiği baz istasyonu sayısının 2005 yılında 6600 iken 2011 ilk yarı sonu itibariyle 19 bine ulaştığını belirten Akdemir, yıl sonunda bu rakamın çok daha yükselmesini beklediklerini söyledi.

Erkan Akdemir, 7 yıllık tarihi boyunca Avea'nın gerçekleştirdiği 7 ilki sıralarken, öğretmen, öğrenci, kamu çalışanlarına yönelik tarifelere değinerek, ''Bugünkü müşteri tabanımızın önemli kısmını bu müşteriler oluşturdu. En sadık, en çok gelir yaratan, en önemli abone kitlesi'' dedi.



-''ORTALAMA ÜCRETLER 33 KURUŞTAN 9 KURUŞA GERİLEDİ''-



Uygun fiyatlı arama imkanı sağlayarak iletişimi özgürleştirdiklerini söyleyen Akdemir, 2004 yılında sektörde dakika başına ortalama ücretler 33 kuruşken, 2011'de 9 kuruşa gerilediğini ifade etti. Akdemir, Türkiye'de rakamların düşük olduğu ve sektörün gelişmesine zarar verdiği iddialarına değinerek, bunlara tam olarak katılmadığını, birim başına gelirlerin artmaya devam ettiğini söyledi.

Akdemir diğer ilklerini ise her yöne konuşmayı başlatmak, müziği cep telefonlarına ve bilgisayarlara getiren Aveamüzik, alo doktorum ve mobil tahlil gibi uygulamalarla cep telefonlarının sağlık alanında kullanımı, dünyada ilk yakın alan iletişimi (NFC) uygulaması olarak sıraladı. Akdemir, Avea'nın Facebook kullanıcıları arasında 1 milyon 423 bin takipçi ile Türkiye'de birinci sırada geldiğini, dünyada ise GSM sektöründe 4. marka olduğunu aktardı.



-''2011'DE DEPARA KALKTIK''-



Avea'nın ikinci çeyrek performansına ilişkin bilgileri paylaşan Akdemir, ''2010 yılında hedefimiz karlı büyüme dedik ve 2010'u kapattığımız zaman vitesi büyüttük, büyümeyi sağladık, karlılık hedefine ulaştık. 2011 yılında ise depara kalktık'' dedi.

2010 yılının ikinci çeyreğinde 643 milyon lira olan satış gelirlerinin yüzde 18 artışla bu yılın aynı döneminde 759 milyon liraya ulaştığını, ilk 6 aylık büyüme oranının ise yüzde 13 olduğunu belirten Akdemir, karlılığın da geçen seneki seviyelerde devam ettiğini ve amortisman, faiz ve vergi öncesi karın (AFVÖK) 69 milyon lira olarak gerçekleştiğini kaydetti.



-''2010 SON ÇEYREĞİ SONRASINDA, ARPU'SU EN YÜKSEK OPERATÖR OLDUK''-



Kullanıcı başına ortalama gelir (ARPU) konusunda sektörde 2010 yılı son çeyreğinde bir kırılma yaşandığını söyleyen Akdemir, ''Sonrasında Avea'nın ARPU'su en yüksek operatör olduğu net şekilde görülüyor. Bu yılın ilk ve ikinci çeyreğinde geldiğimiz nokta ilk defa 20 lira üzerine çıkarak 20,5 lira oldu'' dedi.

Bu gelişmede, faturalı abone tabanlarının genişlemesinin rolüne işaret eden Akdemir, 2010 yılı ikinci çeyreğinde 7 milyon faturasız, 4,5 milyon faturalı abone varken, bu sene aynı dönemde 6,9 milyon faturasız, 5,4 milyon faturalı abone bulunduğunu anlattı.



-''ABONE TABANIMIZ 615 BİN KİŞİ ARTTI''-



Erkan Akdemir, son çeyrek gelişmelerini şöyle özetledi:

''Geçen sene 268 dakika olan abone başına konuşma süresi, 309 dakikaya çıktı. Bir saniyede iki kelime söyleyebilirsiniz. Seni seviyorum diyebilirsiniz. Ama biz daha rahat rahat bunu ifade edin istiyoruz. Avea'yı aynı zamanda sevgililerin, dostların, dertlilerin, aşıkların, dinlemeyi sevenlerin operatörü olarak da açıklayabiliriz.

İlk altı ayda 3500 yeni iletişim kulesi ilave ettik. Yenilenen bayi sayısı 200'e yaklaştı. 2009'dan bugüne cihazda ciddi ilerleme sağladık. Bayilerin cihaz satışından da önemli gelir yarattığı sağlıklı bir yapıya doğru gidiyoruz. Abone tabanımız 615 bin kişi arttı.''



-''CEP TELEFONUNDAN DATA, USB'NİN 10-15 KATI''-



Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Akdemir, data kullanımındaki artışlarda 3G'nin başladığı günden bu yana düzenli olarak yüzde 10'luk büyümenin devam ettiğini belirterek, cep telefonundan internet kullanımının, USB üzerinden kullanımın 10-15 katı büyüklüğe sahip olduğunu söyledi.

Trafik artışı için altyapının müsait olduğunu belirten Akdemir, burada elde edilen gelir ve altyapı yatırımı arasında dengesizliğin ise devam ettiğini kaydetti.

Akdemir, 2009 yılındaki müşteri talebiyle 2011 yılındaki müşteri talebinin çok farklı olduğuna işaret ederek, artık internet, mesajlaşma ve sesi birlikte sunan paketlerin tercih edildiğini ifade etti.

Bir soru üzerine Akdemir, ''Avea'nın çok iyi çekmediği'' şeklindeki hak etmedikleri, talihsiz algıyı değiştirmek için her türlü müşteri deneyimini iyileştirecek bir dönüşüm planı gerçekleştirdiklerini ve yaptıkları araştırmaların, bu algıda değişim yaşandığını gösterdiğini söyledi.



-''GÖNLÜM, ARA BAĞLANTI ÜCRETLERİNİN SIFIR OLMASINDAN YANA''-



Kapsama alanı konusunda 1500 nüfuslu yerlere kadar ulaştıklarını, Türk tüketicisinin bu konuda çok talepkar olduğunu ifade eden Akdemir, 3G kapsamasının her yere yaygınlaşmasının ise birkaç yıl alacağını belirtti.

Ara bağlantı ücretlerinin, ortalama fiyatla karşılaştırıldığında hala yüksek olduğunu vurgulayan Akdemir, ''Ara bağlantı ücretlerinin düşük olmasının kimseye bir zararı yok. Gönlüm sıfır olmasından yana. Bu sadece Avea'nın menfaat sağlayacağı bir düzenleme değil. Ücretlerin düşmesinin, tüm operatörlere, sektöre, vergi toplayanlara, tüketicilere toplam faydasının pozitif olacağını biliyorduk zaten. Artık ara bağlantı üzerinden avantaj elde edeyim, büyümekte olan operatörler bana doğru aramaları uygun fiyatlı yapamasın devirleri geçti'' diye konuştu.

Erkan Akdemir, rekabeti bozan bütün aksaklıkların düzeltilmesi konusunda yapılması gereken çok şey bulunduğunu söylerken, marka işbirlikleri ve ortak bayilere ilişkin düzenlemeleri örnek gösterdi.



-''BUGÜNE KADAR 17 MİLYAR LİRALIK YATIRIM''-



Konuşma ücretlerinin azalmasının yatırıma etkisine ilişkin bir soru üzerine Akdemir, Avea'nın şu ana kadar 17 milyar liralık yatırım yaptıklarını belirtti. Akdemir, 3G data artışlarının, tüm operatörler için önemli gelir kaynağı olduğuna işaret etti.

Kurumsal tarafın, yakın zamana kadar rekabetin çok girmediği bir alan olarak kaldığına işaret eden Akdemir, burada da bir normalleşme yaşandığını söyledi.

Sektör üçüncülüğüne razı göründükleri yorumu üzerine Akdemir, ''Üçüncülüğe razı değiliz. Öyle olsak, bu kadar çok yatırım da yapmayız. Mevcut olanı korumaya çalışırız. Pazarda her zamanki dinamikliğimizi, agresifliğimizi devam ettirdik, ettireceğiz'' diye konuştu.

Bu arada toplantıya Avea reklamlarında oynayan oyuncu Ata Demirer de katıldı. Avea'nın 7. yıl pastasını Akdemir ve Demirer birlikte kesti.