Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa’nın borç sorunu bulunan ülkelerinden İspanya’nın Maliye Bakanı Elena Salgado, bütçe açıklarını azaltmak üzere, daha güçlü bölgelerde yeni bütçe kontrolleri üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

İspanya’nın harcamalarının üçte birini kontrolü altında bulunduran bölgelerde kritik noktaya geldiklerini belirten Salgado, geçtiğimiz Çarşamba bu bölgelerdeki maliye yetkililerine harcama sınırlamaları üzerinde anlaşması çağrısında bulundu. İspanya Maliye Bakanı Salgado, merkezi hükümetin harcamalarla ekonomik büyümeyi ilişkilendiren türde bir harcama kuralı uyguladığını, aynı şeyin bölgesel hükümetlerde de yapılması gerektiğini ifade etti.

İspanya’nın aldığı önlemler, Avrupa Birliği’nin İspanya gibi büyük ekonomilerdeki ekonomi yönetimini güçlendirme isteğine de uygun düşüyor.

İspanya şu zamana kadar onayladığı bütçe programlarıyla, milli hasılanın yüzde 9’una ulaşan borç oranını, 2013’e kadar yüzde 3’e çekmeyi hedefliyor. Zapatero Hükümeti’nin yerel yönetimlerdeki başarısızlığının ardından, bölgesel yönetimlerin birçoğu muhalefetin elinde bulunuyor.
Diğer yandan bu hükümetler, 2011’de bütçe hedeflerini yerine getiremeyeceklerini ifade ederken, Salgado, bu hedeflerin bir şekilde tutturulması gerektiğini vurguladı.