Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de siyasilerin borç sınırı konusunda bir uzlaşı sağlayamamış olması doları İsviçre frangı karşısında zayıflattı. ABD'nin temerrüde düşeceğine ilişkin endişeler arttı.

Cumhuriyetçilerin Obama'nınkinden farklı olarak kısa vadeli çözümlere odaklanması, frank ve yene değer kazandırdı.

Japonya'nın yendeki değerlenmeyi önlemek için müdahale edeceğine yönelik spekülasyon ise yendeki kazançları sınırlı hâle getirdi. Avustralya doları, hisselerdeki düşüşün yüksek getirili varlık talebi aşağı çekmesi üzerine geriledi.

ABD dolarının İsviçre frangı karşısında değer kaybetmesinin piyasalardaki memnuniyetsizliği yansıttığını belirten Westpac Banking Corp.'un stratejistlerinden Imre Speizer, borç sorununa getirilecek kısa vadeli bir çözümün doları baskılamaya devam edeceğini savundu.

Dolar, İsviçre frangı karşısında 81.92 centten 81.36 cente gerilerken, yen karşısında da 78.54'ten 78.37 seviyesine düştü.

Yen, euro karşısında da değerlendi ve 112.77'den 112.83'e çıktı. İsviçre frangı bugün yüzde 0.7 değerlenmeyle, Bloomberg Korrelasyon Ağırlıklı Döviz Endeksi'nin en çok kazananı oldu. Yen ise yüzde 0.1 değerlendi.