Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama ve Kongre'nin borç limitini yükseltme konusunda anlaşmaya varamamaları ve buna bağlı olarak ABD'nin temerrüde düşme endişelerinin artması sonrası, Asya hisse senetleri, petrol ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybederken, altın yeni bir rekor daha kırdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:31'de yüzde 0.7 aşağıda seyrediyordu. Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.9 kayıpla 1,328.30 puana geriledi. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvilinin faizi üç baz puan yükseldi. Dolar İsviçre frangı karşısında yüzde 0.7 değer kaybetti. ABD para birimi yen karşısında erken saatlerde son dört ayın en düşük seviyesine indikten sonra 78.47 yen seviyesine geldi. Altın yüzde 1.4 yükselerek ons başına 1,624.07 dolar seviyesine ulaştı. Petrol ise yüzde 0.9 kaybetti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Cumhuriyetçilere, 2 Ağustos'taki son tarih öncesi, borçlanma limitinin artırılması konusunda bir plan üzerinde anlaşma sağlanamadığını söyledi. Bu durum, ABD'nin temerrüde düşme ve "AAA" olan kredi notunu kaybetme riskini artırıyor. Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin arasındaki bu çekişmeye karşın, elinde en fazla Amerikan borçlanma kağıdı tutan ülke olan Çin'de, Merkez Bankası danışmanı Xia Bin, son tarihten önce ABD'de anşlaşmaya varılması konusunda emin olduğunu söyledi.

Pacific Investment Management Co.2nun CEO'su ve eş baş yatırım yetkilisi, e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Dünyada hisse senedi piyasaları, dünyanın en büyük ekonomisindeki politik tartışmalar ve ülkenin AAA olan kredi notunu yitirebileceği riski üzerine, daha fazla belirsizlik risk primini fiyatlamaya çalışacak" dedi ve "Siyasilerin son dakika anlaşması temerrüdden kaçınmayı sağlayacak, ancak AAA kredi notunun kırılganlığı sürecek" yorumunda bulundu.