Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Yunanistan'ın kredi notunu üç basamak düşürdü ve borç sorunu ile uğraşan Yunanistan için hazırlanan AB kurtarma paketinin özel sektör kreditörleri için "önemli ekonomik kayıplara" yol açtığını kaydetti.

Moody's'ten bugün yapılan açıklamda, Yunanistan'ın uzun dönemli kredi notunun "Caa1"den "Ca"ya düşürüldüğünü duyurdu. Moody's, Yunanistan'ın borç değişiminin tamamlanmasının ardından, yeni tahvil ihraç etmesi ile birlikte kredi risk profilinin yeniden değerlendirileceğini kaydetti.

Moody's, "Duyurulan AB programı ve büyük finans kuruluşlarını temsilem Institute of International Finance'ten yapılan açıklama, Yunanistan devlet tahvillerinin sorunlu değişiminin, yani temerrüdün ihtimalinin aslında yüzde 100 olduğunu işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan'ın finansman paketinde 109 miilyar euro (157 milyar dolar) Euro Bölgesi ülkelerinden ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) gelecek. Finansal kuruluşlar ise, tahvil değimi serisi ve borç geri alım programı konusunda anlaşmaya vardıktan sonra 50 milyar euroluk bir katkıda bulunacak.

Institute of International Finance, 22 Temmuz'da yaptığı açıklamada, bankaların, borç değişim ve borç geri alım programı dahilinde, Yunan tahvillerinin değerinin yüzde 21'i kadar zarar yazacağını kaydetti.