Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD endeks vadeli kontratları, Başkan Barack Obama ve Kongre2nin borçlanma limitinin artırılması konusunda anlaşmaya varamamasının temerrüt riskini artırması sonucu düşüyor. Bu hareket, son üç yılın zirvesi ile arasında yüzde 1.4'lük mesafe kalan Standard & Poor's 500 Endeksi'nin (S&P 500), New York Borsası açılışı sonrası düşebileceğini işaret ediyor.

Eylül vadeli S&P 500 endeks kontratı yüzde 0.6 düşerek, Londra saati ile 10:04'te 1,331.3 puana geriledi. Dow Jones endeks kontratı ise 90 puan ya da yüzde 0.7 kayıpla 12,531 puana düştü.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Cumhuriyetçi parlamenterlere, 2 Ağustos'ta süresi dolacak borçlanma limitinin genişletilmesi konusunda henüz bir anlaşma olmadığını söyledi. Cumhuriyetçi bir Kongre yetkilisi, kanun yapıcılarla telefonla görüsen Boehner'in, müzakerelerin devam etmekte olduğunu söylediğini belirtti. Bu müzakerelerin bir türlü sonuca ulaşamaması, Standard & Poor's'un ABD'nin en üst seviye olan AAA kredi notunu üç ay içinde düşürme olasılığını yüzde 50'ye yükseltti.

Philadelphia'da PNC Wealth Management'tan şef yatırım yetkilisi James Dunigan, "Palamenterlerin bir şekilde uzlaşmaya varamamaları büyük bir hayalkırıklığı" dedi ve "11'nci saate geldik. Önemli bir anlaşmaya varılamazsa, not indirimi şansının atma olasılığı büyüyor. Dünyanın en güvenli borçlanma kağıtlarına yeniden not verilirse, bunun karşılığındaki başka herşeye yeniden not verilir" yorumunda bulundu.

S&P 500 Endeksi 22 temmuz'da 1,345.02 seviyesinden kapandı. Endeks 29 Nisan'da 1,363.61 puana kadar çıkarak Haziran 2008'den bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. ABD hisse senetleri geçen hafta, Avrupa'nın borç krizini bitirmek için harekete geçmesi ve Apple Inc, Morgan Stanley ve Advanced Micro Devices Inc. gibi bazı önemli şirketlerin beklenenden daha iyi kar açıklamasının etkisi ile ralli yapmıştı.