Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük tahvil fonu PIMCO'nun yöneticilerinden Muhammed El-Erian'ın anlaşmaya varılamaması hâlinde ABD'nin AAA olan kredi notunu kaybedebileceğini söylemesiyle, ABD'deki hazine tahvilleri değer kaybetti.

30 yıllık hazine tahvilleri düşüşe öncülük ederken, faizler de 19 Temmuz'da kaydedilmiş olan 2 haftanın en yükseğinin 1 baz puan uzağında seyretti.

El-Erian, ABD'nin 2 Ağustos itibariyle borçlanma sınırı konusunda anlaşma sağlanamaması durumunda ülkenin kredi notunun "aşırı kırılgan" hâle geleceğine dikkat çekti. ABD Başkanı Obama ve Temsilciler Meclisi John Boehner ise ABD'nin borçlarını ödeyebilmesi için gereken parayı bulabilmenin yolları konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

Hâlâ bir uzlaşının sağlanamamış olmasının hayal kırıklığı yarattığını, bunun da hazine tahvillerini zayıflattığını belirten Frankfurt'taki Commerzbank AG'nin stratejistlerinden Christopher Rieger, piyasaların tepkisinin olumsuz olduğunu, ancak henüz temerrüdün fiyatlanmadığını söyledi. Rieger, "piyasa hâlâ son dakikada uzlaşma sağlanacağını düşünüyor" dedi.

10 yıllık hazine tahvillerinin getirisi 2 baz puanlık artışla yüzde 2.98'e yükseldi. 10 yıllık tahvillerin faizi geçtiğimiz hafta 6 baz puanlık artış kaydederek 21 Temmuz'da yüzde 3.04'ten işlem gördü ve 11 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine işaret etti. Hazine tahvillerinin faizinin 10 yıllık ortalaması ise yüzde 4.06.

30 yıllık hazine tahvillerinin getirisi ise 5 baz puanlık artışla yüzde 4.30 seviyesinde setrediyor.

2 yıllık ABD tahvillerinin faizi yüzde 0.40'tan işlem görüyor.