Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD'de borçlanma limitinin yükseltilmesi konusunda anlaşmaya varılamamasının temerrüt riskini artırması ve bunun da küresel büyümeyi tehdit edebileceği endişeleri ile, son bir haftada ilk kez değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 düşerek, Seul saati ile 16:46'da 1,144.01 puana geriledi. Şanghay Bileşik Endeksi, Çin'de 36 kişinin yaşamını yitirdiği hızlı tren kazasının ardından yüzde 3 düştü ve Ocak ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 1 düşerken, Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 0.9'luk bir kayıp gerçekleştirdi.

ING Investment Management Korea Ltd.'den şef yatırım yetkilisi Chung Yun, "ABD'de borç limiti görüşmelerinin kilitlenmesi biraz hayalkırıklığı yaratırken, bu sorunun er ya da geç çzöüleceği şeklinde de bir iyimserlik var" dedi ve "Bu hafta ve gelecek hafta açıklanacak olan ekonomik veriler yakında yatırımcıların dikkatini çekmeye başlayacak" yorumunda bulundu.

Dünyanın en büyük gemi yapım şirketi Hyundai Heavy Industries Co. ve Güney Kore'nin en büyük oro üreticisi Hyundai Motor Co., ihracatçı şirketlerin değer kaybetmesine öncülük etti. Çin'in en büyük tren üreticileri CSR Corp. ve China CNR Corp., Wenzhou kenti yakınlarındaki tren kazası sonrası, hükümetin tren yolları güvenliği konusunda iki aylık inceleme başlatılması yönünde talimat vermesi ve üç yetkilinin görevden alınması ile birlikte hızlı değer kaybetti.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Obama'nın veto tehdidinde bulunduğu iki basamaklı borç limiti genişletme tasarısı üzerinde ısrarcı olmayı planlıyor. Bu durum, 2 Ağustos'taki son tarihte, ABD'nin temerrüde düşeceği ve AAA olan kredi notunun düşürülebileceği endişelerini artırıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, elinde en fazla ABD tahvili tutan Çin'i, borç konusunda anlaşmaya varılacağı konusunda güven verdi. Çin Merkez Bankası danışmanı Xia Bin ise anlaşmaya ulaşılacağından emin olduğunu söyledi.