Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de borç limiti konusunda uzlaşıya varılamamasının ülke ekonomisini tehdit etmesiyle petrol beş gün içinde ilk kez geriledi.

Vadeli kontratlar, Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in borç limiti konusunda uzlaşı olmadığını açıklamasıyla yüzde 1.1 oranında değer yitirdi. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's ise ABD Kongresi'nin borçlanma tavanını yükseltmede anlaşma sağlayamaması ve dolayısıyla borcunu ödeyememesi halinde ülkenin uzun vadeli kredi notunu en düşük seviyeye çekme ihtimalinin yarı yarıya olduğunu söyledi.

Öte yandan bugün Moody's, Yunanistan'ın kredi notunu üç basamak geriletti.

Londra'daki Jefferies Bache'de üst düzey broker olan Christopher Bellew, "ABD'ye dair belirsizlik bu hafta petrol de dahil tüm emtia fiyatlarını geriletiyor. Ancak arz talep göstergesine göre, Brent petrol 115 dolar ile 120 dolar arasında kalabilir" diye konuştu.

Eylül vadeli ham petrolün varili Nymex elektronik işlemlerde 1.19 dolar düşerek 98.68 dolar oldu. Kontrat, geçen hafta yüzde 2.7 oranında değerlendi.

Londra ICE Futures Europe'ta Eylül vadeli Brent tipi petrol ise 1.58 dolar veya yüzde 1.3 gerileyerek 117.09 dolardan işlem gördü.