Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası hisse senetleri, ABD Başkanı Barack Obama ile Kongre'nin borçlanma limitini artırma konusunda anlaşmaya varamamaşarının temerrüt riskini artırması sonrası değer kaybetti. Bu satışlar sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi son iki haftanın en yüksek seviyesşnden geriledi.

Citigroup Inc. ve Bank of America Corp. yüzde 1.3'ün üzerinde değer kaybetti. Kimberly-Clark Corp., emtia maliyetlerindeki artışın etkisiyle ikinci çeyrek karının düştüğünü açıklamasının ardından yüzde 0.4 düştü. BlackBerry akıllı telefonlarının üreticisi Research In Motion Ltd., 2,000 kişiyi işten çıkaracağını açıklamasının etkisiyle yüzde 2.2 geriledi. Toptancı Safeway Inc., Goldman Sachs Group Inc.'nin tavsiyesini düşürmesi sonrası yüzde 1.8'lik bir kayıp yaşadı. E*Trade Financial Corp., Morgan Stanley'i satış konusunda görevlendirmesinin ardından yüzde 2.7'lik bir ralli yaptı.

Geçen hafta, üç yıllık zirvesine yüzde 1.4'lük bir mesafeye yaklaşan S&P 500 Endeksi, yüzde 0.9 düşerek, New York saati ile 09:34'te 1,333.25 puana indi. Dow Jones Endeksi 110.39 puan ya da yüzde 0.9 kayıpla 12,570.77 puana indi.

Cincinnati'de Fort Washington Investment Advisors'dan şef yatırım uzmanı Nick Sargen, "Piyasalarda ABD'deki borç müzakerelerinden kaynaklanan tedirginlik var, ancak panik yok," dedi ve "Her iki taraf da teknik temerrütten kaçınmak istiyor ve nihayetinde çok muhtemelen anlaşmaya varacaklar. Destekleyici unsur, ABD şirketlerinden çok güçlü kar rakamlarının gelmeye devam etmesi" yorumunda bulundu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Cumhuriyetçi parlamenterlere, 2 Ağustos'ta süresi dolacak borçlanma limitinin genişletilmesi konusunda henüz bir anlaşma olmadığını söyledi. Cumhuriyetçi bir Kongre yetkilisi, kanun yapıcılarla telefonla görüsen Boehner'in, müzakerelerin devam etmekte olduğunu söylediğini belirtti. Bu müzakerelerin bir türlü sonuca ulaşamaması, Standard & Poor's'un ABD'nin en üst seviye olan AAA kredi notunu üç ay içinde düşürme olasılığını yüzde 50'ye yükseltti.