Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türk lirasının bu ayki düşüşünü daha önceden öngörmüş olan stratejistler, rekor seviyede seyreden cari açıkta iyileşme görülmemesinin yatırımcıların güvenine zarar verdiğine dikkat çekerek, liradaki kayıpların devam edeceğini öngördü.

Royal Bank of Scotland Group Plc. ve Societe Generale SA, Türk lirasının dolar karşısında yüzde 4.8 kayıpla 1.80 seviyesine kadar gerileyebileceğini söyledi. Türk lirasındaki bu tahminlerin geçerli olması hâlinde TL'nin Temmuz ayındaki kayıpları yüzde 5.3'e varacak ve TL dünya genelinde bu ayın kaybedeni olacak.

Bloomberg'in verilerine göre traderlar opsiyon piyasasında, değer kaybına karşı korumalı TL opsiyonları için bu yılın en yüksek ödemesini yapıyor. Opsiyonlu TL kontratları, Türk lirasının ABD doları karşısında 2012'nin sonuna kadar 1.80'nin altına düşme olasılığını ise yüzde 69 olarak veriyor. TL, Mart 209'da 1.8243'le tüm zamanların en düşük seviyesini kaydetmişti.

Türkiye Merkez Bankası, düşük TL'nin ihracatı artırarak ve ithalatı daha pahalı hâle getirerek cari açığı azaltmayı hedefliyor. Merkez Bankası aynı zamanda faiz oranlarını da son 6 aydır rekor düşük seviyede tutuyor. Ancak yıllıklandırılmış cari açığın Mayıs ayında 68.2 milyar dolar seviyesine ulaşmasıyla uzmanlar, TCMB'nin bu stratejisinin başarısız olduğunu düşünmeye başladı.

RBS'in Londra'daki gelişen piyasalar stratejisti Timothy Ash, TL'deki değerlenmenin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi Türkiye'de enflasyonu fırlatabileceğine ilişkin uyarıda bulunarak, enflasyonun sıcak parayı da kaçırabileceğine dikkat çekti.

"Türkiye bir an önce harekete geçmeli çünkü bir patlama riski göze çarpıyor" yorumunda bulunan Renaissance Asset Managers'ın yatırım müdürü Plamen Monovski, Merkez Bankası'nın kur krizini önlemek için yeterli kaynağı ve aracı oldunu söyledi.