Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, BP Plc ve UBS AG gibi şirketlerin analistlerin tahminlerinden daha düşük kar açıklamasına bağlı olarak satış ağırlıklı seyrediyor. ABD endeks vadelileri ve Asya hisseleri ise yukarı yönde hareket etti.

Avrupa'nın ikinci büyükpetrol şirketi BP ve İsviçre'nin en büyük bankası UBS AG yüzde 2'nin üzerinde değer kayıpları yaşıyor. STMicroelectronics NV, müşterisi Nokia Oyj'deki zorluklardan dolayı satışlarında bir "düzeltme" olacağını açıklamasının ardından, son iki yılın en hızlı düşüşünü gösterdi.

Gösterge Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.2 düşüşle, Londra saati ile 08:59'da 270.68 puana indi. Endekste, düşen bir hisse karşılığı üç hisse değer kazandı. Endeks, Avrupa'daki mali krizin büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri ve ABD'de 2 Ağustos'taki son tarihe kadar borç limitinin artırılması konusunda anlaşmaya varılamayabileceği spekülasyonlarının etkisi ile, Şubat ayında gördüğü bu yılki zirvesinden yüzde 7.0 düştü.

Deutsche Postbank AG'nin Bonn ofisinden hisse senedi stratejisti Heinz-Gerd Sonnenschein, "Karışık bir şirket kar sezonu olacak ve yılın ikinci yarısı bazılarının beklediğinden daha muğlak kalacak" dedi ve "Şu an, piyasa katılımcılarının riskten kaçınmalarından dolayı, Avrupa bankaları için çok zor bir durum" yorumunda bulundu.

Eylül vadeli Standard & Poor's 500 endeks kontratı yüzde 0.3 yükselirken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.0'lik bir ralli gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Temsilciler Meclisi'nin CUmhuriyetçi Başkanı John Boehner ile borç limitini artırma konusunda girdiği söz düellosu dahilinde, dün yaptığı açıklamada, ABD'de temerrüdü önleme yolunda bir anlaşma sağlanamaması durumunda "derin bir ekonomik kriz" olabileceği uyarısında bulundu.

Obama, "Washington'ın siyasi savaşından Amerikan halkının ek zarar görmesine izin veremeyiz" dedi. Bu açıklamadan çok kısa bir süre sonra, Boehner, Obama'nın hükümet harcamalarını sürdürmek için "açık çek" istediğini söyledi.