KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Tüketici Güveni Temmuz ayında, son sekiz ayın en düşük seviyesinden beklenmedik bir şekilde yükseldi. Bu durum, önümüzdeki altı aylık süre için istihdam görünümüne yönelik iyimserlikten kaynaklandı.

New York merkezli özel sektör araştırma kuruluşu Conference Board'un açıkladığı tüketici güveni Temmuz ayında, Haziran ayındaki revize edilmiş seviyesi olan 57.6'dan 59.5 seviyesine tırmandı. Bloomberg News'un araştırmasına göre, bu verinin Temmuz ayında 56 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Gevşeyen akaryakıt fiyatları, tüketicilerin yılın ikinci yarısında daha rahat harcamasına yol açabilir. Öte yandan, Fed Başkanı Ben S. Bernanke, bu ayın başlarında Kongre'de yaptığı konuşmada, yüzde 9'un üzerindeki işsizlik oranının ve düşen konut fiyatlarının Amerikan vatandaşları için endişe kaynağı olduğunu ve tüketici harcamalarındaki toparlanmayı olumsuz etkilediğini söylemişti.

Lexington, Massachusetts'te  IHS Global Insight'tan ekonomist Patrick Newport, evri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "Güven düşük seviyelerde" dedi ve "Tüketici tarafındaki haberler oldukça kasvetli" yorumunda bulundu. IHS Global Insight, bu verinin 59.3 çıkacağı öngörüsünde bulunmuştu.

Bloomberg'in araştırmasına katılan 73 ekonomistin tahminleri 50 ile 60 seviyeleri arasındaydı. Endeks Aralık 2007'de sona eren son genişleme döneminde ortalama 98 seviyesindeydi.

Advertisement