Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD ekonomisinin yavaşlamakta olduğu ve bunun da küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri ile değer kaybetti. Bu satışlarla birlikte, gösterge endeks son 13 ayın en büyük çaplı üç günlük düşüşünü gerçekleştiriyor.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.6 düşerek, Singapur saati ile 15:06'da 1,096.54 puana indi. Endeks böylelikle, yüzde 4.4'lük düşüşle Temmuz 2010'dan bu yana en keskin üç günlük düşüşünü göstermeye hazırlanıyor. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 2.3 düştü ve Kasım 2008'den bu yana en keskin üç günlük düşüşünü göstermeye hazırlanıyor. Tayvan'da Taiex Endeksi yüzde 1.7 düşerken, Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetlerini takip eden Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1 geriledi.

ABD'de bu hafta açıklanan imalat sanayi, harcamalar ve hizmet sektörü verilerinin ekonomide yavaşlama endişelerini artırmasının ardından, MSCI elişen Piyasalar Endeksi, Mayıs 2010'dan bu yana en hızlı haftalık düşüşünü gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Japoya, dün İsviçre Merkez Bankası'nın faiz indirmesi ve para birimini zayıflatmasının ardından, bugün yükselen yeni önlemek için piyasalara müdahale etti ve teşvik programını genişletti. Bu gelişmeler, küresel büyümede yavaşlama olduğu yönündeki endişelerin altını çiziyor.

Phillip Capital Management Sdn'den şef yatırım yetkilisi Ang Kok Heng, "İnsanlar ABD ekonomisi ve ABD'nin resesyona girmesi konusunda endişeleniyor" dedi ve "ABD'nin diğer bir teşvik programından başka seçeneği kalmayabilir. Ekonominin buna ihtiyacı var. Belirsizlikler ve sorunlar hisse senetleri üzerinde baskı oluşturuyor" yorumunda bulundu.