Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de işsizlik sigortasından yararlanmak için başvuranların sayısı geçen hafta hafifçe düştü. Bu veri, ABD'de istihdam piyasasında sınırlı iyileşmeyi işaret ediyor.

İşsizlik başvuruları 30 Temmuz ile biten haftada 1,000 düşerek 400,000'e geriledi ve son dört ayın en düşük seviyesine yaklaştı. Bloomberg'in araştırmasına katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, işsizlik başvurularının geçen hafta 405,000 çıkması bekleniyordu. Dört haftalık ortalamalara göre işsizlik başvuruları da Nisan ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Şirketlerin, son aylarda düşüşe geçen istihdamda artış getirecek çalışan alımlarını hızlandırmaları için güven kazanmadan önce, işten çıkarmaların hızının daha da düşmesi gerekiyor. Cuma günü açıklanacak olan ABD Temmuz ayı tarım dışı istihdam verisinin 85,000 artması ve işsizlik oranının ise yüzde 9'un üzerinde kalması bekleniyor.

Deutsche Bank Securities Inc.'nin New York ofisinden kıdemli ekonomist Carl Riccadonna, veri açıklanmadan önce yaptığı değerlendirmede, "İşsizlik başvuruları doğru yönde ilerlediği konusunda işaretler gösteriyor, ancak anlamlı bir ekonomik sinyal gönderebilmesi için, başvuruların 400,000'in altında sürdürülebilir biçimde kalması gerek" yorumunda bulundu.

Bloomberg'in araştırmasına katılan 47 ekonomistin tahminleri 388,000 ile 425,000 arasında değişti. Önceki hafta işsizlik başvuruları ise revize edilmemiş rakamla 398,000 seviyesindeydi.

Dört haftalık hareketli ortalamalara göre işsizlik başvuruları 414,500'den 407,750'ye düştü. Bu veri beş haftadır ard arda düşüş gösteriyor.