Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları tebliği yayımlandı
Tebliğe göre ortaklıkların başlangıç sermayesi 20 milyon liradan az olamayacak
Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarında başlangıç sermayesi 20 milyon liradan az olamayacak, Ortaklıkların portföy değerlerinin yüzde 10'dan fazlası da bir şirketin menkul kıymetlerine yatırılamayacak.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), menkul kıymet yatırım ortaklıklarının kuruluşlarına, paylarının Kurul kaydına alınmasına ve ortaklıkla, ortaklık portföyünün yönetimine ve kamuyu aydınlatma yükümlülüklerine ilişkin ilke ve esasları belirledi.
SPK'nın Resmi Gazete'de yayımlanan Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğine göre, ortaklıklar, ani usulde kurulabilecek. Kayıtlı sermayeli olarak anonim ortaklık şeklinde kurulmak ve portföy işletmeciliği faaliyetinde bulunmak üzere Kurula başvuracak. Kurucuların ortaklığın çıkarılmış sermayesinin asgari yüzde 49'u oranındaki paylarının, belirlenen süre ve esaslar dahilinde halka arz edileceğinin Kurula taahhüt edilmiş olması gerekecek. Başlangıç sermayesi de, 20 milyon liradan az olamayacak ve nakit karşılığının çıkarılması zorunluluğu bulunacak.
Ortaklıklarda kuruculardan en az birisinin lider sermayedar olması şartı aranırken, düzenlemede lider sermayedar (ortaklıkta tek başına veya bir araya gelmek suretiyle sermayenin asgari yüzde 25'i oranında pay sahibi olan ortak ya da ortak'' şeklinde tanımlandı.
Düzenleme çerçevesinde ortaklığın ticaret unvanında da ''Yatırım Ortaklığı'' veya ''Menkul Kıymetler Yatırım Ortaklığı'' ibaresi olacak.
Ortaklığın gerçek ve tüzel kişi kurucularının muaccel (vadesi gelmiş) vergi ve prim borcu bulunmayacak.
-KURUL KAYDINA ALMA-
Tebliğ uyarınca Kurul, ortaklığın portföy işletmeciliği faaliyet izni başvurusuyla, paylarının kayda alınması başvurusunu birlikte değerlendirilecek. Portföy işletmeciliği faaliyet izni verilmesinde Kurul esas olarak, ortaklığın faaliyetlerini yürütmeye elverişli bir mekana, donanıma, personele, organizasyona, yöneticilere sahip olup olmadığını inceleyecek ve bu inceleme sonucuna göre yetki belgesi verecek.
Ortaklık paylarının halka arzında, Kurulun payların kayda alınmasına ve satışına ilişkin düzenlemelerle sermaye piyasası araçlarının halka arzında satış yöntemlerine ilişkin düzenlemelere uyulacak.
Ortaklıklar, satış süresinin bitimini takip eden 15 gün içinde çıkardıkları payların Borsa kotasına alınması için gerekli belgenin verilmesi talebiyle Kurula başvuracak. Bu belgenin alınmasını takip eden 15 gün içinde de payların kota edilmesi isteğiyle Borsaya müracaat edilmesi zorunlu olacak.
Ortaklık payları nama veya hamiline yazılı olarak ihraç edilebilecek. Ancak ortaklıklar, imtiyaz veren herhangi bir menkul kıymet ihracında bulunamayacak.
-ORTAKLIK PORTFÖYÜNE İLİŞKİN SINIRLAMALAR-
Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları Tebliğine göre, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine yatırım amaçlı taraf olacak ortaklıklar, risk yönetim sistemlerini oluşturacak. Bu sistem, ortaklığın karşılaşabileceği temel risklerin tanımlanmasını, risk tanımlamalarının düzenli olarak gözden geçirilmesini ve önemli gelişmelere paralel güncellenmesini, risklerin tutarlı bir şekilde değerlendirilmesi için de risk ölçüm mekanizmasının geliştirilmesini içerecek.
Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları, ödünç para verme işleriyle uğraşamayacak, Bankacılık Kanununda tanımlandığı şekilde mevduat toplayamayacak ve bu sonucu verecek iş ve işlemleri yapamayacak. Ticari ve zirai faaliyette bulunamayacak olan ortaklıklar, açığa satış ve kredili menkul kıymet işlemi gerçekleştiremeyecek.
Ortaklık portföy yönetimleri, Tebliğ ile belirlenen sınırlamalara da uyacak. Buna göre, portföy değerlerinin yüzde 10'dan fazlası bir şirketin menkul kıymetlerine yatırılamayacak. Hiçbir şirkette sermayenin ya da tüm oy haklarının yüzde 9'dan fazlasına sahip olunamayacak.
Ortaklık portföyüne borsada işlem gören varlıkların alınması esas olurken, borsada işlem görmeyen borçlanma araçlarına da ortaklık portföy değerinin en fazla yüzde 10'u oranında yatırım yapılabilecek.
Ortaklıklar, diğer Menkul Kıymet Yatırım Ortaklık paylarına da yatırımda bulunamayacak. Aynı şekilde kısa süreli nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, kamuya açıkladıkları önceki yıla ait son haftalık raporlarında yer alan net aktif değerlerinin yüzde 20'sine kadar kredi kullanabilecek veya aynı sınırlar içinde kalmak ve sermaye piyasası mevzuatına uymak suretiyle, 360 gün ve daha kısa vadeli borçlanma senedi ihraç edebilecek.
Temettü dağıtımına ilişkin esasları da düzenleyen Tebliğ ile ortaklıklar, net dağıtılabilir karlarının en az yüzde 20'sini birinci temettü olarak nakden dağıtmak zorunda olacak.
Bu arada Tebliğe eklenen bir geçici madde uyarınca, daha önce Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı unvanını kazanmış olan ortaklıklar, 6 ay içerisinde Tebliğ hükümlerinde yer alan şartları sağlayan bir Genel Müdür atayacak. İç Kontrol Sistemi ve Risk Yönetimiyle ilgili hükümlere de 1 Ekim 2011 tarihi itibariyle uyum sağlamış olacak.