Piyasalarda not satışları başladı
ABD'nin kredi notunun S&P tarafından düşürülmesinin ardından küresel piyasalar haftaya satışla başladı. Asya borsaları sert düşüşle açılırken, petrol düştü; altın ve franka destek geldi
Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin en yüksek kredi notunu S&P'nin indirimiyle kaybetmesinin ardından, küresel piyasalar haftaya sert satışlarla uyandı. Asya borsaları, 2009'da başlanan yükseliş trendinden bu yana en sert düşüşünü kaydederken, ABD'deki endeks vadelileri, 30 yıllık hazine kağıtları ve petrol değer kaybetti. Altın yeni bir rekora daha imza attı; İsviçre frankı ise dolar karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 3 düştü. S&P 500 endeks vadelileri 2 haftalık düşüş trendini sürdürerek bu haftayı da yüzde 2.3'lük kayıpla açtı. Dolar, İsviçre frankı karşısında 74.85 İsviçre centi seviyesinden tüm zamanların en düşük seviyesine gerilerken, 30 yıllık hazine tahvillerinin getirisi 2 baz puan artış kaydetti. Emtia piyasasında ise Nymex cinsi petrolda yüzde 3.3 düşüş görüldü; spot altının onsu 1,700 dolar seviyesinden yeni bir rekor kırdı.
S&P'nin ABD'nin 3A kredi notunu AA+'ya indirmesinin ardından G-7 ülkeleri ve Avrupa Merkez Bankası piyasaları sakinleştirmek üzere harekete geçti. G-7 ülkeleri acil görüşmelerinin ardından piyasalarda istikrarı sağlamak için gereken her şeyi yapacaklarını belirterek, piyasalara likidite sağlayacaklarını açıkladı. Avrupa Merkez Bankası da piyasalara müdahalede bulunmaya hazır olduklarını açıklayarak, İtalyan ve İspanyol tahvilleri de satın alabileceklerinin sinyalini verdi. G-7 yetkilileri hafta sonu yaptıkları telekonferansla, yatırımcıların güvenini yitirmesinin önüne geçilmesi için yol arayışına çıktı. Yatırımcıların küresel ekonomiye ilişkin endişeleri, 26 Temmuz'dan bu yana piyasalardaki satışları tetikliyor. Son 2 haftada küresel hisse senedi piyasalarından 5.4 trilyon dolar eridi.
İLK TEPKİ ASYA BORSALARINDAN
Geçtiğimiz hafta yüzde 7.8 değer kaybeden MSCI Asya Pasifik Endeksi, Ekim 2008'den bu yana en sert düşüş döneminden geçiyor. MSCI Tüm Dünya Endeksi de haftaya yüzde 0.3'lük düşüşle başladı ve düşüş sürecinde 8. gününe imza attı. MSCI Tüm Dünya Endeksi, Avrupa'daki borç krizi ve ABD'den gelen olumsuz imalat ve tüketici harcamaları verileriyle 8 günde toplam yüzde 11 değer kaybetti.
Japon Nikikei 225 Endeksi de geçtiğimiz hafta yüzde 5.4'ü bulan kayıplarını daha da derinleştirerek, yeni haftanın ilk gününde yüzde 1.8 düştü. Avustralya S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.7; Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 3 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 3.7 geriledi.
Çin Borsası da yeni haftaya sert satışlarla başlayanlardan biri oldu ve yüzde 4.9 düşüşle 2,497.92 puana geriledi.
MSCI BRIC Endeksi'nin (MSCI Brezilya-Rusya-Hindistan-Çin Endeksi) bu yılki kayıpları yüzde 13'e ulaşırken, bu oran MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi'nde yüzde 11 ve MSCI Dünya Endeksi'nde yüzde 6.9 olarak görüldü.
Geçtiğimiz hafta sert satışlarla boğuşan S&P 500 Endeksi yüzde 7.2 düştü ve Kasım 2008'den bu yana en sert düşüşüne işaret etti.
ABD ENDEKS VADELİLERİ
Dow Jones vadeli kontratları yüzde 2.1 kayıpla 11,163 puana gerilerken, Nasdaq-100'deki endeks vadelileri ise yüzde 2 değer kaybetti.
DOLAR ENDEKSİ
Doların yen karşısında yüzde 0.4 ve euro karşısında yüzde 0.3 değer kaybetmesinin ardından Dolar Endeksi bu haftaya yüzde 0.4 aşağıda başladı. Dolar/Yen paritesi 78.09'dan, Euro/Dolar paritesi ise 1.4331'den işlem gördü.
ALTINDA YENİ REKOR
Geçtiğimiz hafta yüzde 9.2 değer kaybeden Eylül vadeli petrol kontratları Nymex borsasında 84 dolardan işlem gördü.
Spot altın yüzde 2.1 artışla 1,698.07 dolar seviyesine çıktı. Vadeli altın kontratlarında ise yüzde 3 sıçrama görüldü. Vadeli altın kontratları 1,700.80 dolar seviyesine yükseldi. Nakit gümüşte de kazançlar arttı ve gümüş yüzde 4.8 kazançla 40.1975 dolardan işlem gördü.