Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya'da işsizlik oranları beklenmedik şekilde yükselerek, 8 ayın zirvesine tırmandı. İşsizlik rakamlarındaki büyümede, işverenlerin tam zamanlı çalışanlarında gittiği işten çıkarmalar etkili oldu. İşsizlik oranlarındaki artış, yatırımcıların, Avustralya Merkez Bankası'nın yüksek faizleri düşüreceğine ilişkin pozisyonlarını artırdı.

Asya Pasifik ülkesi Avustralya'da işsizlik Temmuz ayında yüzde 4.9'dan yüzde 5.1'e yükseldi. Avustralya'da tam zamanlı istihdam, Temmuz ayında 22,200 kişilik düşüş kaydederken, yarı zamanlı istihdamda da 22,100 kişilik düşüş oldu. Avustralya'da işgücüne katılım oranı ise Temmuz'da aynı kalarak yüzde 65.6 olarak gerçekleşti.

Avustralya'nın David Jones Ltd. gibi ihracatçı şirketleri ve mağazalar, Avustralya dolarının geçtiğimiz yıl kaydetmiş olduğu yüzde 14'lük artıştan zarar görüyor. Şirketler, tüketici harcamalarındaki düşüşten de etkileniyor. Avustralya Merkez Bankası, yüzde 4.75'te seyreden faiz oranlarını, Kasım ayından bu yana değiştirmedi.

Yüksek Avustralya dolarının, yurtiçi ekonomisine zarar verdiğini savunan Avustralya Maliye Bakanı Penny Wong,  Avustralya'da yüksek doların şirketleri zorladığına dikkat çekti.