Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Turkcell'in olağanüstü genel kurulunda ortaklara temettü dağıtılmasına ilişkin kararın onaylanmadığını kaydetti.

Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'nin Turkcell Tepebaşı Plaza'da gerçekleştirilen olağanüstü genel kurulu sonrasında soruları yanıtlayan Bahçuvan, genel kurulda denetçi değişimi gerçekleştiğini, denetçilerden birinin TeliaSonera'nın önerdiği aday olarak belirlendiğini söyledi.

Temettü dağıtımına ilişkin kararın da onaylanmadığını belirten Bahçuvan, muhtemelen bir ay içerisinde yeni denetçilerin, yeni bağımsız üyelerin seçilmesi ve üye sayısının artırılmasını da gündeme alacak şekilde bir genel kurul çağrısı yapacağı öngörüsünde bulundu.

Geçmişte genel kurula hükümet komiserinin gelmediğini anımsatan Bahçuvan, burada devlet kurumlarının tavrının önemine de işaret etti. Bahçuvan, ''Yeni genel kurul kararında, hükümet komiseri katılır mı katılmaz mı, veya başka bir gelişme olur mu, hukuken durdurulur mu? Onları bilemiyoruz'' diye konuştu.

Yönetim boşluğunun sona ermesi ve şirketin tekrar problemsiz olarak yönetilmesinin önem taşıdığını vurgulayan Ali Bahçuvan, küçük yatırımcılar adına temennilerinin, yönetim kurulu tarafından belirlenen kar payı dağıtımının en kısa sürede gerçekleşmesi olduğunu söyledi.

-''TURKCELL HOLDİNG TEMSİLCİSİ DENETÇİ SEÇİMİ DIŞINDA TÜM MADDELERDE ÇEKİMSER KALDI''-

TeliaSonera'nın Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Grup İletişim Direktörü Cecilia Edstrom ise genel kurul sonrası yazılı bir açıklama yaptı.

Toplantıda şirketin yönetim kurulu başkanının ''gerçek anlamda bağımsız'' bir kurul üyesi ile değiştirilmesini gündeme getirdiklerini belirten Edstrom, ''Biz, Turkcell'in operasyonel performansının yerine getirilmesi ve kurulun çabalarını bu konuya odaklaması için, yönetim kurulundaki mevcut kilitlenmeyi çözmeye kararlıyız. Bu, ancak başkanın gerçekten bağımsız bir kurul üyesiyle değiştirilmesi ile sağlanabilir'' ifadelerini kullandı.

Edstrom, Turkcell Holding temsilcisinin, yasal denetçilerin seçimi dışındaki tüm gündem maddelerinin oylanmasında çekimser kaldığını kaydederek, yönetim kurulu üyesi Colin J. Williams'ın bağımsız ve tarafsız biri ile değiştirilmesini sağladıktan sonra Türk Sermaye Piyasası Kurulu ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu şartları doğrultusunda, bağımsız yöneticilerin sayısının artırılması üzerinde yoğunlaşacaklarını anlattı.

-NİSAN'DAKİ GENEL KURUL-

Şirketin 21 Nisan 2011'de gerçekleştirilen olağan genel kurulunda Sonera Holding'in, yönetim kurulu başkanının azli ve yerine yeni üyenin seçimi yönünde gündeme madde ekleme talebinin reddedilmesi üzerine, Turkcell Holding A.Ş'nin temsilcisi, gündeme madde eklenmemesinin azınlık hissedarlarının haklarını ihlal edeceğini belirterek, diğer gündem maddeleri hakkında çekimser oy kullanmıştı. Sonera Holding ise bazı maddelerle ilgili olumsuz yönde oy kullanmıştı.

Nisan ayındaki genel kurul sonucunda 2010 faaliyet yılı bilanço ve kar-zarar hesabı ile yönetim kurulunun 2010 yılı karından yüzde 75 oranında kar dağıtım teklifi onaylanmamış; yönetim kurulu üyeleri ve kanuni denetçiler ibra edilmemiş; kanuni denetçilerin seçimi yapılmamıştı.

Ayrıca Sonera Holding'in bugün yapılan olağanüstü genel kurul toplantısının gündemine ''bir veya birden fazla yönetim kurulu üyesinin azli ve yerlerine yenilerinin seçilmesi'' konusunda madde eklenmesi; mahkemece bir karar verilinceye kadar olağanüstü genel kurul toplantısının yapılmaması ve toplantının ileri bir tarihe bırakılması yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesi talebiyle açtığı dava, mahkeme tarafından reddedilmişti.