Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Borsası'nda hisse seneetleri, hükümetin ekonomik büyüme tahminini düşürmesinin şirket karlarının olumsuz etkileneceği endişelerini artırması sonrası düştü. Bu satışlarla birlikte, Nikkei 225 Endeksi üçüncü haftayı da kayıpla kapatmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük oto üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 1.4 düştü. Çin'i bir numaralı piyasası olarak gören inşaat ekipmanları üreticisi  Komatsu Ltd., Çin'de düzenleyici kurumların gayrımenkul kredilerine yeni sıkılaştırma getirdikleri yönündeki haberlerin etkisi ile yüzde 0.6 geriledi. Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük kamera ve fotoğraf makinası üreticisi Canon ınc., hisse geri alımı yapacağını duyurmasının ardından yüzde 6 değer kazandı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3 düşerek, Tokyo saati ile 13:33'te 8,958.59 puana geriledi. Endeks bu hafta, Avrupa'da borç krizinin yayılabileceği endişeleri ve S&P'nin ABD'nin kredi notunu düşürmesinin ardından bozulan piyasa bekleyişlerinin etkisi ile yüzde 3'ün üzerinde bir düşüş gösterdi. Daha geniş tabanlı Topix Endeksi ise yüzde 0.5 kayıpla 767.40 puana indi.

Shinkin Asset Management Co.'nun Tokyo ofisinden Naoki Fujiwara, "Yatırımcıların güveni azalıyor" dedi ve "Toparlanma zayıf görünüyorve yatırımcılar şirket karlarının görünümünden endişeli" yorumunda bulundu.

Japonya hisse senetleri, Japon hükümetinin, deprem felaketinin üretimi olumsuz etkilemesi ve tüketici harcamalarını baskı altına almasının ardından, bu yıl için büyüme tahminini yüzde 1.5'ten yüzde 0.5'e düşürmesi ile birlikte, erken saatlerdeki kazançlarını geri verdi.