Açığa satışın yasaklanmasının yankıları sürüyor
Avrupa Komisyonu açığa satışların koordineli yapılırsa daha etkili olacağını savundu
Avrupa Komisyonu, açığa satışların, koordineli yapılması halinde daha etkili olacağını bildirdi.
Avrupa Komisyonunun Finansal Hizmetlerden Sorumlu Komiseri Michel Barnier'in Sözcüsü Chantal Hugues, Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'nın açığa satış kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.
Hugues, piyasalarda oluşacak riskleri azaltmak için Avrupa Birliğinin (AB) açığa satış konusunda bir çerçeve oluşturmak üzere geçen yıl öneride bulunduğunu hatırlatarak, konuyla ilgili müzakerelerin oldukça ilerlediğini ve anlaşmaya varılmak üzere olduğunu ifade etti.
Michel Barnier'in anlaşmanın eylül ayına kadar tamamlanması için çağrı yaptığını vurgulayan Chantal Hugues, açığa satışların, koordineli yapılması halinde daha etkili olacağına dikkati çekti.
Fransa, 11 finansal kuruluşun hisselerinde açığa satışını 15 günlüğüne yasakladı. Fransa'da hisselerinin açığa satışı yasaklandığı şirketler arasında BNP Paribas, Societe Generale, Axa SA, Credit Agricole ve Natixis bulunuyor.
İspanya da aralarında Bank Santander ve BBVA'nın bulunduğu 16 finansal şirketin hisselerinde açığa satışı 15 günlüğüne yasakladı.
Belçika ise Ageas, Dexia SA, KBC ve KBC Ancora'nın hisselerinde açığa satışı yasaklarken, süreye ilişkin bilgi vermedi.
İtalya, 29 finansal şirketin hisselerinin açığa satışını 15 gün süreyle yasakladı.
Avrupa Sermaye Piyasası Otoritesi (ESMA), dün yaptığı açıklamada, Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'da açığa satışın yasaklandığını bildirmişti.
Açıklamada, ''Açığa satışın geçerli bir ticaret stratejisi olabileceğine, ancak piyasada yayılan söylentilerle kullanıldığında açıkçası kötü bir davranış olduğu'' ifadesine yer verilmişti.
Uluslararası piyasalarda yüksek borçlanma maliyetleri ve söylentilerin vurduğu borsalarda güveni sağlamak amacıyla Avrupa'nın dört ülkesinde açığa satışların yasaklanması bugün yürürlüğe girdi.
Avrupa bankacılık sektörünün hisselerinin izlendiği DJ Stoxx Endeksi dün şubat ayındaki seviyeye göre yüzde 37 kayıpta seyrederken, 28 ayın en düşük seviyesine indi. DJ Stoxx Endeksi sadece Ağustos ayında yüzde 17 değer kaybetti.
-FRANSA MALİYE BAKANI-
Bu arada Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin, finansal şirketlerin hisselerinin açığa satışının yasaklanmasından memnun olduğunu söyledi.
Baroin, Fransız bankalarının dünyanın en güvenli bankalarının arasında olduğunu da belirtti.
Hollanda Finansal Piyasalar Düzenleme Kurulu (AFM), Avrupalı diğer ülkelerin finansal piyasaları düzenleme kurullarıyla yaptıkları değerlendirmeden sonra açığa satışın yasaklanmasına gerek görmediğini açıkladı.
Güney Kore'de 10 Ağustos'a yürürlüğe giren hisselerin tamamıyla ilgili açığa satış yasağı ise üç ay sürecek.
ABD'de Sermaye Piyasası Kurumu (SEC), Lehman Brothers'ın çökmesinden dört gün sonra 19 Eylül 2008'de 799 banka ve diğer finansal şirketlerin hisselerinin açığa satışını geçici olarak yasaklamıştı.
İngiltere Finansal Hizmetler Denetleme İdaresi de(FSA), 2008 yılının eylül ayında açığa satışı yasaklamış, 2009 yılının ocak ayında da yasağı kaldırmıştı.
-''BÜYÜMENİN İKİNCİ ÇEYREKTE YÜZDE 0'DA KALMASI HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI''
Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin, ekonomik büyümenin ikinci çeyrekte yüzde 0'da kalmasının hayal kırıklığı yarattığını belirtti.
Baroin RTL radyosuna yaptığı açıklamada, bu yıl yüzde 2, gelecek yıl ise yüzde 2,25 olan ekonomik büyüme hedeflerini koruduklarını belirterek, ekonomik temellerin sağlam olması nedeniyle piyasaların güven duymaları gerektiğini vurguladı.
Francois Baroin, Fransa'nın bu yıl bütçe açığını Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 5,7'sine, gelecek yıl yüzde 4,6'sına, 2013 yılında ise yüzde 3'ü seviyesine çekme hedefine ulaşacağını kaydetti.
Fransa ve Almanya'nın ilişkilerinin sağlam olduğuna dikkati çeken Baroin, iki ülkenin Avro Bölgesi'nin yönetimini iyileştirmek için çok yakında öneriler sunacağını ifade etti.
Fransız hükümetinin, 24 Ağustos'ta bütçe açığını azaltmak için ek tedbirler açıklaması bekleniyor.
Fransa Ulusal İstatistik Ofisi'nin (Insee) verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,9 büyüyen GSYH'deki artış oranı ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0'da kaldı.
Fransız ekonomisinin itici gücü hanehalkı tüketim harcamaları ise söz konusu dönemde yüzde 0,7 oranında daraldı.
Söz konusu dönem için yüzde 0,3 büyüme tahmininde bulunan ekonomistler, Insee'nin verilerinin ülkedeki ekonomik faaliyetlerde belirgin bir yavaşlama olduğunu gösterdiğini belirtiyor.
İlgili haber:
http://www.bloomberght.com/kuresel-piyasalar/haber/945025-avrupanin-4-ulkesinde-aciga-satis-yasaklandi