Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Portekiz hükümeti, ülkenin sürdürülemez borç yükünü azaltmak için elektrik ve doğalgazda KDV'yi artırırken, kamu kesiminde çalışan bazı memurların ücret artışını donduracak.

Maliye Bakanı Vitor Gaspar yaptığı açıklamada, elektrik ve doğalgazdaki KDV artışlarının eylül ayından itibaren devreye gireceğini, savunma ve kamu idaresi bakanlıklarında planlanan ücret artışını donduracaklarını söyledi.

Gaspar, bu önlemlerle 100 milyon avro gelir sağlamayı ve ''bütçe dengesizliklerini'' düzeltmeyi amaçladıklarını belirtti.

Portekiz ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2 oranında daralması ve 2013 yılında ise büyümeye dönmesi bekleniyor.

Yunanistan ve İrlanda'dan sonra Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonundan yardım alan Portekiz, şimdiye kadar 78 milyar avro tutarındaki yardım paketinin 19,8 milyar avrosundan yararlandı.

Portekiz hükümeti, anlaşma karşılığında geçen yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 9,1'ine ulaşan bütçe açığını bu yıl yüzde 5,9'una, 2013 yılında ise yüzde 3'ü seviyesine çekmeyi taahhüt etmişti.

-AB-IMF Portekiz'e yardım dilimine yeşil ışık yaktı

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF), ağır bir kamu borç sorunuyla mücadele eden Portekiz'e sağladığı ekonomik yardım paketinin 11,5 milyar euroluk ikinci dilimine yeşil ışık yaktı.

Ekonomik durumunu incelemek üzere Portekiz'de bulunan AB-ECB-IMF delegasyonunca yapılan ortak açıklamada, Portekiz'in bütçe açığını azaltmak için ciddi adımlar attığına dikkat çekerek, programın doğru bir yolda ilerlediği vurgulandı.

Açıklamada, ilerlemelerin AB ve IMF'in Portekiz için hazırladığı finansal yardım paketinin 11,5 milyar euro tutarındaki ikinci diliminin serbest bırakılmasına olanak sağladığı ifade edildi.

Söz konusu dilimin 7,6 milyar avrosunu AB, 3,9 milyar eurosunu ise IMF temin edecek.

Portekiz, AB-ECB-IMF'le yaptığı 78 milyar euro tutarındaki yardım planının 19,8 milyar avrosunu almıştı.

Portekiz hükümeti, anlaşma karşılığında geçen yıl Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 9,1'ine ulaşan bütçe açığını bu yıl yüzde 5,9'una, 2013 yılında ise yüzde 3'ü seviyesine çekmeyi taahhüt etmişti.