Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(A.A) - Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden Çukurova'da, mart ve nisan aylarında ekimi yapılan pamuğun, özenle yürütülen sulama, çapalama ve ilaçlama gibi işlemlerin ardından Ağustos sonunda hasadına başlanacağını söyledi.

Hasadın Eylül ayında yoğunluk kazanacağını belirten Çalışkan, bu yılki rekoltenin de geçen yıla göre artış göstererek sevindirici düzeyde olmasının beklendiğini bildirdi.

Çalışkan, geçen yıl Çukurova yöresindeki 90 bin ton olan lif pamuk üretiminin bu hasat sezonunda yüzde 50 oranında artış göstererek 135 bin ton olmasının beklediklerini ifade ederek, ''Türkiye genelinde de geçen yıl 500 bin ton olan rekoltenin ise yine aynı oranda artış göstererek 750 bin ton olması öngörülüyor. Rekolte artışı, inşallah öngörülen düzeyde olur ve sonuçta üretici, sanayici, ülke ekonomisi açısından yarar sağlar. Ancak rekoltedeki artış yine de yeterli oranda bir artış değil. Rekolte yükselse de hala Türkiye'nin üretimi tüketimi karşılamadığı için 400-500 bin ton pamuk ithalatı gerekebilir'' dedi.

Geçen yılın Ocak ayında kilogram fiyatı 2,5 lira olan, bu yılın mayıs sonunda ise 7 lira sınırına dayanan pamuğun fiyatının düşmeye başladığını Temmuz sonuna doğru 3 lira sınırına dayanmasının üretici, borsacı ve alıcı üçgeninde endişeye yol açtığını belirten Çalışkan, şöyle konuştu:

''Pamuk fiyatlarında düşüş olması bekleniyordu ama bu oranda düşüş olacağını tahmin etmiyorduk. Ancak son günlerde pamuk fiyatlarındaki yükseliş bizi sevindirdi. Borsada son işlem gününde pamuk ortalama 3,65 liradan işlem gördü. Serbest piyasanın kuralı belli. Bir üründe fiyat çok yükseldiği zaman daha sonra düşüşe geçer, çok düştüğü zaman da tersine bir süre sonra yükselmeye başlar. Fiyat dalgalanmalarının boyutu önce yüksek olur, daha sonra ateşi düşerek normale döner ve küçülür. Fiyatlar mutlaka rayına oturacaktır. Hasat sezonunun başlayacak olması da fiyatların belli bir düzeye oturması bakımından yararlı olacak. Hasadın başlamasının ardından fiyatların 3,5-4 lirayı bulacağını tahmin ediyoruz. Umarız daha iyi bir fiyat aralığı oluşur. Üretici ve sanayiciye iyi bir pamuk hasadı sezonu diliyorum. İnşallah sezon her kesimin beklentisine cevap verir.''

Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği yetkilileri de pamuk fiyatının dengeli seviyede olmasının hem çiftçi, hem sanayici, hem de aracılar için daha yararlı olacağı inancını taşıdıklarını belirttiler.

Yer yer hasadına başlanacak pamuğun üreticisinin yüzünü güldüreceğine inandıklarını belirten yetkililer, lif pamuk fiyatlarının piyasalarda 5 lira düzeyine ulaşacağını tahmin ettiklerini, bu nedenle üreticilerin sabırla beklemesinde yarar olduğunu kaydettiler.

Yetkililer, ÇUKOBİRLİK olarak 1 Ağustos 2011 tarihinde resmen başlayan kampanya döneminin eylül ortalarından itibaren yoğunlaşarak devam edeceğini bildirdiler.