Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de sanayi üretimi Temmuz ayında, otomobil üreticilerinin Japonya'da meydana gelen deprem felaketinin olumsuz etkilerinden kurtulmaya başlaması ve yüksek seyreden hava sıcaklıklarının kamu hizmetlerinin kullanımını artırması sonucu, bu yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Haziran ayında yukarı yönde revize edilmiş rakamla yüzde 0.4 artan sanayi üretimi, Temmuz ayında yüzde 0.9'luk bir sıçrama gerçekleştirdi. Haziran ayındaki sanayi üretimi büyümesi, revize öncesi rakamla yüzde 0.2 seviyesindeydi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, sanayi üretiminin Temmuz ayında yüzde 0.5 artması bekleniyordu. Fabrika üretimi ise son dört ayın en hızlı artışını gösterdi.

İşletme ekipmanlarının üretimi arttı ve bu durum, ihracat ve tüketim harcamalarındaki yavaşlamadan dolayı imalat sanayinde durgunluk olsa bile, toparlanmaya öncülük eden sanayide büyümenin sürebileceğini işaret ediyor. Fabrikalar ayrıca stoklar üzerinde sıkı dizginleme uygulamaya devam ediyorlar ve bu durum, ekonomik gerilemeye neden olabilecek büyük çaplı düşüşleri sınırlıyor.

West Chester, Pennsylvania'da Moody’s Analytics Inc.'den kıdemli ekonomist Aaron Smith, "Üreticiler teslim olmuyor ve henüz havlu atmıyor" dedi ve "Talepte kıpırdanma görür görmez, imalat sanayi kolaylıkla sorunları atlatır" yorumunda bulundu.

Bloomberg'in anketine katılan 85 ekonomistin sanayi üretiminde büyüme tahminleri, yüzde 0.1 ile yüzde 1 arasında değişti.