Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında gerçekleştirilen zirveden, piyasaların beklediği bir karar çıkmadı. Sarkozy ve Merkel, görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi.

Sarkozy toplantıda, Fransa ve Almanya’nın Eylül ayında finansal işlemler vergisi önereceğini söyledi.

“İki ülke euroyu korumada kesinlikle kararlı” vurgusunda bulunan Sarkozy, ayrıca AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un başkanlığında Euro Bölgesi Ekonomik Konseyi kurulmasını istediklerini ifade etti.

Kamu borçlarını ve bütçe açıklarını azaltmayı hedeflediklerini söyleyen Sarkozy, kendisi ve Merkel’in Euro Bölgesi üyelerinin tamamının finansman dengesini taahhüt etmesini ve bu taahhüdü 2012 yaz dönemine kadar anayasalarına yazmasını teklif ettiğini de ifade etti.

Fransa Cumhurbaşkanı, kesinlikle euroyu savunacaklarını belirterek, Almanya ve Fransa’nın Avrupa’da özel sorumluluklar üstleneceğini açıkladı. Sarkozy, “bu konuların tamamında tam bir görüş birliğine sahibiz” diye konuştu.

Avrupa Finansal İstikrar Fonu EFSF'in yeteri kadar büyük olduğunu savunan Sarkozy, Euro Bölgesi ortak tahvili eurobondlar konusunda Merkel ile görüş birliği içinde olduğunu, eurobondların kamu borçlarının kontrolünde işe yaramayacağını iddia etti.

Basın toplantısında Almanya Başbakanı Merkel'den de benzer mesajlar geldi.

Eurobondların şu anda yardımcı olmayacağını ifade eden Merkel, Avrupalı liderlerin borç krizini çözmek için formüle etmeye başladıkları politikalar üzerinde “adım adım” çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Almanya Başbakanı, Fransa ve Almanya’nın euroyu güçlendirmede kararlı olduğunu, ekonomik bağları güçlendirmede güçlü euroya ihtiyaç bulunduğunu söyledi.