Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Paris'teki Sarkozy-Merkel zirvesinden, bölgedeki borç krizine ilişkin belirli bir çözüm kararı çıkmaması, Asya Borsalarına gel-gitler yaşattı.

China Coal Energy Co. ve Avustralyalı gayrimenkul şirketi Dexus Property Group, şirket kazançlarında artış açıklamalarının ardından sırasıyla yüzde 8.6 ve yüzde 3.8 prim yaptı. Japonya'nın en büyük elektronik ihracatçısı Sony Corp., Avrupa'daki ekonomik büyümenin beklenti dahilinde kalması üzerine yüzde 2.7 değer kaybetti. Satışlarının yüzde 80'ini yurtdışında kaydeden otomobil üreticisi Honda Motor Co. yüzde 3.4 geriledi. Satışlarının yüzde 25'ini Kuzey Amerika'da gerçekleştiren LG Electronics Inc. yüzde 4.2 düştü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, önceki iki günde kaydetmiş olduğu yüzde 2.4'lük değerlenmenin ardından bugün yüzde 0.1'in altında bir düşüş kaydederek 124.80 puana geriledi. Endeks gün içinde yüzde 0.5'lik kayıplarını telafi ederek yüzde 0.02  puan yükselmişti.

Fransa Başkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Paris'teki toplantılarında Euro Bölgesi'nde ortak tahvil çıkarılması fikrini ve 440 milyar euroluk kurtarma fonunun genişletmeyi reddetti.

Avrupa'nın tüm parasal ve maliye politikalarını tüketmiş gibi bir tablo çizdiğini söyleyen Mizuho Asset Management Co.'nun fon yöneticilerinden Masahiko Ejiri, ABD ekonomisindeki yavaşlamanın da Asya ihracatçılarını tehdit ettiğini belirtti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, geçtiğimiz hafta, S&P'nin ABD'nin notunu indirmesi ve Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişelerin artmasının ardından 3. kez üst üste haftalık kayıp vermişti. Geçtiğimiz hafta Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış olan MSCI Endeksi'nin 10 günlük volatilitesi, Ekim 2008'den bu yana en büyük düşüşüşüne işaret etti.