Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, düşen akaryakıt stoklarının dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de talebin artacağının bir işareti olarak değerlendirilmesinin ardından, son iki günün en düşük seviyesinden yükseldi.

Petrol kontratları, sektör tarafından fonlanan  American Petroleum Institute'un (API) benzin stoklarının son beş ayın en hızlı düşüşünü gösterdiğini açıklamasının ardından yüzde 0.7 değer kazandı. Amerika'da benzin stokları, Mayıs ile Eylül arasındaki yaz döneminde otomobil kullanımının artmasından dolayı genellikle düşüyor. Öte yandan, ABD'de bugün açıklancak olan Enerji Bakanlığı verileri de benzin ve ham petrol stoklarında düşüş olduğunu gösterebilir. Bugün açıklanacak diğer bir veri olan ABD Temmuz ayı üretici fiyatları endeksinin yükselmesi bekleniyor.

Sydney'de Commodity Broking Services Pty'den idari direktör Jonathan Barratt, "Benzin stoklarındaji düşüş fiyatlar için destekleyici bir unsur. Bunda şüphe yok. Ancak şu an için bu veriye çok takılmamak gerek" dedi ve "Enerji Bakanlığı verilerinin ne çıkacağını görmeyi tercih ederim. Piyasa üretici fiyatları ve petrol stokları verilerinin nasıl çıkacağına bakacak" yorumunda bulundu.

Eylül vadeli Nymex petrol kontratı 62 sent yükselerek varil başına 87.27 dolara yükseldikten sonra, Sydney saati ile 13:37'de 87.06 dolara geldi. Kontrat dün yüzde 1.4 düşerek, 12 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesi olan 86.65 doları görmüştü. Petrol fiyatları son bir yılda yüzde 15 yükseldi.

Ekim vadeli Brent türü ham petrolün varil fiyatı ise 28 sent yükselerek varil başına 109.41 dolara çıktı. Kontrat dün 71 sent düşerek 109.13 dolara inmişti. Dün vadesi dolan Eylül vadeli kontrat ise yüzde 0.4 düşüşle 109.47 dolara gerilemişti.