Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsviçre Merkez Bankası, "yoğun bir biçimde aşırı değerli" olarak tanımladığı frankı durdurma yolundaki mücadelesini, likiditeyi artırarak daha da sertleştirdi. Bu karara ilk tepki olarak değer kaybeden frank, ancak daha sonra bu tedbirlerin yeterli olmayacağı beklentilerine bağlı olarak tekrar yükseldi.

İsviçre Merkez Bankası, bugün e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, bankalarda tuttuğu mevduatı 120 milyar franktan 200 milyar franka çıkararak para piyasasına verdiği likiditeyi artırdığını duyurdu.

Banka ayrıca, likidite yatarmak için, dowiz swap uygulamalarını kullanmaya başlayacak ve daha önce arzı yapılmış Merkez Bankası Tahvillerini satın almaya devam edecek.

İsviçre frangı, Euro Bölgesi'ndeki mali krizin yayılacağı endişelerine bağlı olarak, euro karşısında rekor seviyelere yükselmişti. İsviçre Merkez Bankası'nın 3 Ağustos'ta borçlanma maliyetlerini sıfıra düşürmesine karşın, franktaki değer artışı devam etmişti. İsviçre Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Thomas Jordan, politika yapıcılarının, ekonomiyi korumak için tüm seçenekleri değerlendirmekte olduğunu söyledi.

Zürih'te UBS AG’'nin Wealth Management Research biriminden ekonomik araştırmalar müdürü Caesar Lack, "Piyasalar göreceli olarak hayalkırıklığına uğramış durumda" dedi ve "Zira piyasalar doğrudan müdahake ya da para biriminin endekslenmesi gibi bir uygulama umuyordu. Ancak biz bu değerlendirmeyi paylaşmadık" yorumunda bulundu.