Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin dünkü toplantıda kurtarma fonunun miktarını artırmayı ve ortak Avrupa tahvili ihracını reddetmelerinin ardından düşüyor. Asya hisse senetleri fazla bir değişiklik göstermezken, ABD endeks vadelileri aşağı yönde hareket etti.

İskandinavya bölgesinin en büyük bira üreticisi Carlsberg A/S, tüm yıl için görünümünü düşürmesinin ardından yüzde 13 değer kaybetti. Deutsche Boerse AG ve London Stock Exchange Group Plc, finansal işlemlere vergi getirme konusundaki planlara bağlı olarak yüzde 4'ün üzerinde değer kaybetti. Logitech International SA, Dell Inc.'nin satışlarının analistlerin tahminlerinin gerisinde kaldığını açıklaması ve gelir tahminini düşürmesinin ardından yüzde 2.7 düştü.

Gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 1 düşerek, Londra saati ile 08:37'de 235.25 puana indi. MSIC Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.1 yükselirken, Eylül vadeli Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.4 düştü.

Deutsche Bank AG'nin Londra ofisinden küresel stratejist Jim Reid, "Sarkozy-Merkel görüşmesi dünkü en önemli olaydı ve şapkadan tavşan çıkarılmasını bekleyen herkes hayalkırıklığına uğradı" dedi ve "Piyasalar, dünkü toplantıda sözü edilen finansal işlemler vergisinin piyasa likiditesi ve daha geniş anlamda ekonomi üzerindeki potansiyel etkisi konusunda kafa yoracak, ancak bu, piyasanın beklemediği, geniş tabanlı bir vergi" yorumunda bulundu.

Stoxx 600 Endeksi, Avrupa'nın borç sorununun yayılmasını önleyemeyeceği ve ABD'de ekonominin yavaşlamakta olduğu endişelerine bağlı olarak, 17 Şubat'ta gördüğü bu yılki zirvesinden yüzde 19 düştü. Bunun sonucu endeksin değerlemesi Mart 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.