Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de New York Borsası2nda işlem gören hisse senetleri, Staples Inc. ve Target Corp. gibi şirketlerin analistlerin tahminlerinden daha iyi kar açıklaması sonrası yükseldi. Bu hareket sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, son beş günün dördünde yükseldi.

Ofis ürünleri perakendecisi Staples, kar tahmininin analistlerin projeksiyonlarını aşmasının ardından yüzde 8.4'lük bir ralli gerçekleştirdi. ABD'nin ikinci büyük ucuz ürünler marketi Target yüzde 5.1 değer kazandı. Dünyanın ikinci büyük kişisel bilgisayar üreticisi Dell Inc., PC'ler ve tüketici teknolojisi üzerindeki harcamaların azalması sonrası satış tahmininin düşürmesinin etkisi ile yüzde 7.9 değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.5 yükselerek, New York saati ile 09:32'de 1,198.78 puana çıktı. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi S&P 500 dün yüzde 1 düşmüş ve üç günlük yükselişine ara vermişti. Dow Jones Endeksi ise 40.04 puan ya da yüzde 0.4 yükselişle 11,445.97 puana ulaştı.

JPMorgan Funds'ın New York ofisinden şef piyasa stratejisti David Kelly, "Gerçek bir türbülans olmadan geçen her gün piyasa için olumlu bir gün" dedi ve "Bu durum yatırımcının sıkıntısını azaltacak. Şirket karları, durgun ekonomik ortama karşın, çok hızlı artıyor. Hisse senetleri, özellikle bir resesyondan kaçınabilirsek, önemli ölçüde değerlerinin altında. Eğer resesyondan kaçınrısak, hem hisse senetleri hem de faizler yukarı yönde hareket edecek" yorumunda bulundu.

S&P 500 Endeksi, Avrupa borç krizine ve ekonomik yavaşlamaya ilişkin endişelerine tkisi ile, 29 Nisan'da gördüğü bu yılın zirvesinden yüzde 13 düştü. Endeks, dünden önceki son üç günde, işsizlik başvurularındaki düşüş, perakende satışlardaki artış ve iyi çıkan şirket karlarının desteği ile yüzde 7.5'lik bir ralli gerçekleştirdi.